Horváth Aladár kikérte magának, hogy Orbán a magyar romák kvóta szerinti szétosztásával példálózik

POLITIKA
2015 szeptember 08., 06:49
comments 408

A Facebookon megjelent közleményében tiltakozik Orbán Viktor hétfői nyilatkozata ellen Horváth Aladár, a Roma Parlament elnöke. Orbán a nagyköveti értekezleten kezdett zavaros fejtegetésbe a menekültkvótáról, amiben analógiaként

a magyarországi cigányokat hozta fel, akiket jövevénynek minősített, "akikről egyszer valaki eldöntötte, hogy itt lesznek".

Példázata szerint bár a romák is jövevények, Magyarország mégsem kéri azt, hogy kvóta alapján osszák el őket Európa többi államában.

Ez pedig még az újabban Magyarország

etnikai

összetétele miatt nyilvánosan aggódó miniszterelnöktől is kissé erős megállapítás volt. Ahogy Horváth írja, "a magyar miniszterelnök az idegenellenes gyűlöletkeltésébe beemelte a hazai cigányságot. Idegennek bélyegezte és kizárta a nemzetből az ország 10%-át kitevő roma magyarokat".

Horváth szerint akár tudatosan, akár tudattalanul tette ezt, Orbán a nyilatkozatával alkalmatlanná vált arra, hogy "tízmillió magyar közös jogait és érdekeit képviselje".

"Eltökélt szándékunk, hogy Magyarország továbbra is a hazánk, az Európai Unió pedig az otthonunk maradjon" - írta Horváth. (Via FB)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.