A hazai kopt egyház vezetője sem tud a kormány által állítólag befogadott ezer menekült családról

migráció
2015 szeptember 11., 07:34
comments 224

Csütörtökön írtunk arról, hogy valami nagyon nem stimmel azzal a történettel, hogy a kormány titokban ezer üldözött arab családot fogadott be. Ezzel Párizsban Balog Zoltán dicsekedett el, így akarta kivédeni a menekültellenesnek nevezett magyar kormány elleni támadásokat. Elmondása szerint a kormány titokban 2013-2014-ben ezer üldözött keleti keresztény családot fogadott be Irakból és Egyiptomból.

Szijjártó Péter pedig a Népszabadságnak beszélt arról, hogy kopt keresztény menekültekről van szó. A lap megkereste a kis lélekszámú Magyarországi Kopt Ortodox Egyház egykori elöljáróját és templomba járó hívőt is. Az egyetlen hazai kopt templomot elmondásuk szerint összesen száz-száztíz család látogatja. Mindketten csodálkoztak a kormány bejelentésén, nem hallottak arról, hogy az elmúlt években ezresével érkeztek volna kopt keresztények az országba. Újonnan érkezőként maximum tíz-húsz családról hallottak.

Erről beszélt a lapnak az egyház vezetője, Khalil Youssef is. Úgy tudja, az elmúlt években megjelent új családok nem titokban befogadott menekültek, hanem üzletemberek, akik tartózkodási engedéllyel vannak az országban. A kopt egyházi hagyományok szerint a templomban szokás bejelentkeznie az újonnan érkezőknek, ezért Youssef kizártnak tartja, hogy egyháza ne szerzett volna tudomást arról, ha tömegesen telepedtek volna le Magyarországon kopt keresztények.

Szerettük volna mi is megtudni a kormánytól részleteket, de semmit nem voltak hajlandóak elárulni. (Népszabadság)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.