Annyira titokban fogadtunk be ezer arab családot, hogy annak még a hivatalos statisztikában sincs az égvilágon semmi nyoma

migráció
2015 szeptember 11., 12:03
comments 222

Nem dőlt el még el, hogy blöffölt-e Balog Zoltán mniszter, amikor Párizsban azt mondta, hogy Magyarország 2013-14-ben befogadott és állampolgárságot adott ezer iraki és egyiptomi keresztény családnak, vagy tényleg sikerült minden idők legtitkosabb akcióját végrehajtania a kormánynak.

Azért is nehéz a kérdésben állítás foglalni, mert a kormány az égvilágon semmit sem hajlandó elárulni azon kívül a minimális infrmáción kívül, amit Balog miniszter mondott a nemzetközi konferencián, hogy jobb színben tüntesse fel a menekültügyben külföldön meglehetősen negatív megítélésű kormányt. Még olyan alapkérdésekre sem válaszoltak, amik az állítólagos családok életét semmilyen módon nem kockáztatni. Például, hogy pontosan hányan is érkeztek.

A máshonnan származó információk nem erősítik a titokban érkezett ezer család történetét.

Megkérdeztünk a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalt, hogy 2013 óta hány egyiptomi és iraki kapott magyar állampolgárságot. 

A hivatal válasza szerint

2013 óta 260 egyiptomi és 12 iraki kapott magyar állampolgárságot.

Miután Balog ezer családról beszélt, feltételezhető, hogy gyerekek, esetleg nagyszülők is érkezetek, biztosan több ezer emberreől van szó. Persze az is lehet, hogy nem a hivatalos statisztikával akarta megbuktatni a titkos akciót a kormány, és az ezer családot külön, egy titkos statisztikában tartják nyilván.

De az sem erősíti a nagylelkű befogadás verzióját, hogy a Népszabadság megkereste a kis lélekszámú Magyarországi Kopt Ortodox Egyház egykori elöljáróját és templomba járó hívőt is. Ők például erősen csodálkoztak az ezer család történetén, pedig a kopt egyházi hagyományok szerint a templomban szokás bejelentkeznie az újonnan érkezőknek. Az a pár új család, amelyik a közelmúltban érkezett, üzletemberek, akik tartózkodási engedéllyel vannak az országban.

Pedig Szijjártó Péter külügyminiszter is azt nyilatkozta a Népszabadságnak, - mást ő sem - , hogy "Magyarország is fogad be menekülteket, de nem beszélünk róla. Ezres nagyságrendben fogadtunk be kopt keresztényeket, amikor Egyiptomban üldözték őket".

A kérdésre, hogy tud-e mutatni egyet, azt válaszolta: "Ez lenne az igazi álságos magatartás! Ha valaki ugyanis valóban menekült, csak bajt hoznánk a fejére, ha elkezdenénk mutogatni, hogy lám, ő itt van, itt kell keresniük az üldözőinek."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.