Embercsempész lehetett a Törökországban megfulladt 3 éves szír kisfiú apja

migráció
2015 szeptember 11., 18:56
comments 442

Az egész világot bejárta a kép, amin a 3 éves Aylan Kurdi holtteste látható a török partoknál. A fiú és családja embercsempészek hajóján utazott, de baleset történt, és több utas vízbe fulladt. A Kurdi családból csak az apa, Abdullah élte túl az esetet. Az apa a baleset után több újságnak is nyilatkozott, és elmondta családja történetét. Abdullah 40 éves szíriai kurd fodrász, a polgárháború miatt döntött úgy, hogy kimenekíti családját Damaszkuszból. Beszámolói szerint 4000 eurót fizetett azért, hogy török csempészek átsegítsék őt és családját a török partokról Kosz szigetére. A csempészek motoros hajót ígértek, ehhez képest egy nagyobb gumicsónakkal kellett nekivágniuk az útnak, amin ráadásul többen utaztak annál, mint ahány férőhely volt.

A csónak pedig a tengeren a szokatlanul nagy hullámok miatt felborult. A veszély láttán az embercsempész vízbe vetette magát, és úgy próbált menekülni, ezért Abdullah Kurdinak kellett megpróbálni egyenesben tartani a csónakot, de nem sikerült neki.

A Reuters azonban a csónak többi utasának vallomásaira alapozva most azt írja, hogy Abdullah Kurdi

hazudott.

photo_camera Abdullah Kurdi. Fotó: AFP / Ozan Kose

Az csónak három utasa is azt mondta, hogy az út elejétől fogva Kurdi vezette a hajót, együtt dolgozott a csempészekkel. A vallomások szerint a baleset után Kurdi odaúszott a többi túlélőhöz, és könyörgött nekik, hogy segítsenek eltitkolni, milyen szerepet játszott valójában a férfi a balesetben.

„Nem tudom, miért hazudott. Talán félt.”

- mondta a Reutersnek egy másik túlélő, az iraki Ahmed Hadi Jawwad, akinek egy kisfia és egy kislánya veszett oda a balesetben. Jawwad szerint egy Abu Husszein nevű ember, aki a csempészek kapcsolattartója volt, azt mondta neki, hogy az utat maga Abdullah Kurdi szervezi. Jawwad felesége is túlélte a balesetet, ő megerősítette férje beszámolóját. Az ú verziójuk szerint Kurdi bepánikolt, mikor egy nagyobb hullám telibe kapta a csónakot, és gyorsított, így borult fel a jármű.

A Reuters próbálta elérni Kurdit telefonon, de nem jártak sikerrel, ezeket a vádakat azonban a férfi már a Mail Online-nak cáfolta. Azt mondta, gondolt rá, hogy vezesse a hajót, de végül mégsem vezette.

„Ha embercsempész lennék, miért tettem volna fel a családomat is a hajóra a többi emberrel? Ugyanazt a pénzt fizettem én is az embercsempészeknek.”

Kurdi szerint a török embercsempészek intézték az utat, de egyik csempészt sem nevezte meg.

Közben a hajó másik utasa, egy 22 éves Amir Haider nevű iraki is megerősítette Jawwd verzióját, hogy a hajót Kurdi vezette. A Reutersnek telefonon azt is elmondta, hogy először azt hitte, hogy Kurdi egy a török embercsempészek közül, mert a férfi nem beszélt. Csak később hallotta meg, hogy szíriai arab nyelven szól a feleségéhez.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.