Nem engedték elmenni a migránsok a röszkei buszokat

migráció
2015 szeptember 11., 18:37
comments 1068

Péntek estére egészen olajozottá vált a déli határon a buszok menetrendje. Ezek a buszok folyamatosan járnak a gyűjtőpontok és a befogadóállomás között, a migránsokat szállították arra a röszkei állomásra, ahol a magyar hatóságok regisztrálják őket.

Aztán elkezdett kialakulni egy komolyabb tiltakozás.

Az egyik röszkei gyűjtőponton egy pár tucat főből álló csoport „No camp!” és „No fingerprint!” skandálással elállta az egyik busz útját.

photo_camera Fotó: Plankó G.

A táborba szállítás és az ujjlenyomat leadása ellen tiltakozó migránsok a sorban elől álló busz előtt lefeküdtek az útra.

IMG_20150911_201842

Sokan emiatt a buszokon rekedtek, a járműveken ülve várják, hogy megoldódjon a helyzet. Három teli busz várakozott, sokan pedig még a szabadban várták, hogy felülhessenek egy üres járműre, ami viszont nem érkezhetett meg addig, amíg a teli kocsikat nem engedték el.

IMG_20150911_202313

A No camp! és No fingerprint! jelszavak mellett időről időre felhangzott az ENSZ angol rövidítése, a UN is.

A tiltakozókat tolmáccsal próbálták megkérni, hogy hagyják elmenni a buszokat, de ők nem engednek. Azt mondták, hogy akik már a buszokon ülnek, azok is csak azért ültek fel, mert félnek. Maguk a tiltakozók pedig azért nem akarnak regisztrálni, mert Németországba szeretnének menni.

Az M1 helyszíni tudósítója a 10 órai Híradóban azt mondta, hogy a dühös migránsok egy idő után egyszerűen megunták a tiltakozást, és elmentek. Később visszajöttek a csomagjaikkal, és úgy döntöttek, mégis fel akarnak szállni a buszokra. Ez viszont azért nem volt lehetséges, mert az úton veszteglő buszok ugye tele vannak. Elmenni nem tudtak, mert az út még mindig tele volt emberrel.

Végül aztán már csak huszan balhéztak, de ők is elengedték a buszokat.

buszok

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.