Orbán: Illegális bevándorlók lázadásával állunk szemben

migráció
2015 szeptember 11., 11:20
comments 910

Orbán Viktor közös sajtótájékoztatót tartott a bajor Manfred Weberrel, a Keresztényszociális Unió (CSU) EP-képviselőjével. Az Európai Néppárt befolyásos politikusával a menekültügyről tárgyaltak.

Orbán elmondta, hogy gyorsabban és többet kell tennie Európának. Élesen kritizálta az Európai Bizottság tervét, amit Jean-Claude Juncker szerdán jelentett be, és ami a menekültek befogadását írná elő. Orbán szerint a bevándorlás minden nemzetnek a legfontosabb kérdése most, ezért nem lehet úgy döntést hozni Európában, hogy kihagyják belőle a miniszterelnököket és az elnököket, azaz az Európai Tanácsot. Ez megbontja a konszenzust, ami eddig megvolt, tehát hogy eddig nem került egymással szembe az Európai Bizottság és a Tanács – mondta.

Amire most készül az Európai Bizottság elnöke, az új helyzetet teremt, felrúgja az eddigi menetet

– mondta.

Magyarország álláspontja egyértelmű: megállapodtunk valamiben mind a 28-an (a schnegeni megállapodásban), mind vállaltuk ennek a végrehajtását, és az, hogy Görögország ezt nem tartja be, ez minket nem jogosít fel ugyanerre. Ennek betartására fogunk törekedni az elkövetkezendőkben is – mondta Orbán. Vagyis szerinte továbbra is az EU külső határainak a megvédése a legfontosabb feladat, erre kellene inkább koncentrálni, és nem a menekültek letelepítésére.

Weber: Juncker javaslatai kiegyensúlyozottak

Számunkra, mint kereszténydemokrata frakciónak fontos leszögeznünk, hogy Magyarország arra törekszik, hogy betartsa a jogszabályokat, és Orbán joggal mutat rá arra, Görögország nem tartja be a szabályokat – mondta Weber. Azt is elmondta, hogy segíteni akarnak Magyarországnak, és megvitatták a soron következő lépéseket. Leszögezte, hogy Juncker javaslatai az Európai Néppárt szemszögéből kiegyensúlyozott javaslatok. (Ekkor a beszéde közben megszólalt a mobiltelefonja.)

photo_camera Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Manfred Webert, az Európai Néppárt frakcióvezetőjét az Országházban (Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

Illegális bevándorlók lázadnak

Orbán, amikor azt kérdezték, hogy mit szól a röszkei táborból kiszivárogtatott etetéses videóról, akkor nem erről beszélt, hanem általában a rendőrök munkájáról. Elmondta, hogy szerinte

az illegális bevándorlók lázadásával állunk szemben, a migránsok nem hajlandók együttműködni, megtámadják és dobálják a hatóságokat,

ehhez képest a rendőrség profi munkát végez.

A miniszterelnök szerint egy hete zajlik egy tájékoztató kampány egész Szerbiában, ami a magyar szabályok megváltoztatásáról szól, és felhívja a figyelmet, hogy a határ illegális átlépése keddtől súlyos bűncselekménynek számít.

Meg kell védeni a görög határt

Weber kérdésre elmondta, hogy Magyarország erősen törekszik a az EU külső határairól szóló szabályok betartására. Szerinte a menekültek figyelmét is fel kell hívni arra, hogy Európában nincsen joguk szabadon megválasztani a befogadó helyet, és együtt kell működniük a hatóságokkal. Viszont fontos, hogy óvjuk a méltóságukat.

Orbán szerint a magyar megközelítés két fontos pilléren nyugszik: meg kell védeni a határt, és ott kell megoldani a problémát, ahol keletkezik. Vagy a lehető legközelebb hozzá. Itt nem Szíriára, hanem Görögországra gondolt. (Egyébként van egy ötpontos megoldási terve, de erről nem mondott többet.)

Orbán szerint a görögöknek semmilyen joguk sincs arra, hogy ideszállítva a migránsokat rátolja a problémát Európára.

Orbán azt akarja, hogy Európának legyen joga, hogy rendes erőkkel, határőrizettel odamehessen Görögország határára, hogy megvédhessék azt. Weber szerint is ez a teendő.

Hogy konkrétan mit jelent a válsághelyzet, amit jövő héten Magyarország be fog vezetni, arra Orbán azt mondta: akik törvénytelenül átlépik a határt, azokat őrizetbe kell venni. Ezért arra kérik őket, hogy ne tegyék ki a családjukat ilyen bűncselekménynek.

Orbán azt is ígérte, a migránsoknak a határnál igazolniuk kell majd, hogy Szerbiában leadtak menedékkérelmet, és a szerbek nem voltak hajlandóak érdemben. elbírálni.

Ebből az következik, hogy haa Szerbiában nem kértek menekültjogot, akkor azért nem jogosultak itt kérni, mert már voltak más, biztonságos országban. Ha pedig ott beadták a kérelmüket, és azzal foglalkoznak is a szerbek, akkor a magyar álláspont szerint az ottani eljárás kötelez, itt már nem kell újat kezdeni. Aki viszont itt se akarja beadni a kérelmét, azt be se engedik majd a határnál.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.