A Fidesz megmagyarázta a röszkei ételdobálást

migráció
2015 szeptember 14., 12:12
comments 206

Lényegében elkészült a technikai határzár, vagyis a kerítés a szerb-magyar határon - mondta el Gulyás Gergely és Németh Szilárd, a Fidesz két politikusa Röszkén. Holnaptól, vagyis szeptember 15-től a jelenlegi létszám kétszerese biztosítja majd a határszakaszt, rendőrök és katonák. A kerítés átmászása innentől bűncselekménynek minősül majd, ami kiutasítással jár.

A kényszerítő eszközökkel kapcsolatban a rendőrök Gulyás szerint "az arányosságnak megfelelően járnak majd el".

A képviselők megkapták a kérdést, hogyan védjük a schengeni határt, ha a mai napon például a beszámolók szerint Röszkéről egyenesen szállítják buszok az érkezőket Szentgotthárdra, ahonnan regisztráció nélkül mennek tovább Ausztriába. Gulyás elmondta,

nem tudjuk azt állítani, hogy az elmúlt két hétben mindenkit regisztráltunk, mert az erős nyomás alatt erre nem voltak meg az eszközeink.

Magyarország még így is sokkal jobban végezte a dolgát a regisztrációban, mint más tagállamok, de "lehettek olyanok, akik regisztráció nélkül mentek tovább".

A két politikus a röszkei táborban is járt, szerintük "teljesen egészében rendben lévő" viszonyokat találtak, a rendőrök és a migránsok ellátása is megfelelő. Megkérdeztük, mi a véleményük a világsajtót bejárt videóról, melyen a röszkei táborban dobálják a menekültek felé az ételt.

Elmondták, megkérdezték a tábor vezetőjét, és úgy tudják, a dobálás azzal van összefüggésben, hogy a tábort szektorokra kellett osztani. A szíreket és afgánokat szét kellett választani, hogy ne verekedjenek össze, illetve a fiatal férfiakat az családosoktól. Állítólag a fiatal férfiak nem engedték oda a kisgyerekes családosokat, így nem tudtak ételt osztani, ez vezetett a videón látható jelenethez.

Azt mondták, a rendőrök azóta igyekeznek ezt elkerülni, mert ez méltatlan helyzet volt. (plankog, tebege)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.