Razziáztak egy Erdogant kigúnyoló török lapnál

Média
2015 szeptember 14., 19:52
comments 92

Házkutatást tartottak hétfőre virradó éjjel Isztambulban egy török ellenzéki lap szerkesztőségében az újság hétfői számának címlapján szereplő, Recep Tayyip Erdogant kigúnyoló fotómontázs miatt.

A Nokta nevű hetilap még az aktuális kiadvány megjelenése előtt megosztotta a közösségi médián a kompromittáló címlapképet, amin a török elnök látható, amint vigyorogva fényképezi magát egy megölt török katona koporsója előtt.

Cevheri Güven, az újság főszerkesztője a DPA német hírügynökségnek elmondta, hogy a hatóságok a „népuszítás” mellett az elnök megsértésével és „terrorista propagandával” vádolják a magazint. Elmondta azt is, hogy több órával a razzia után őrizetbe vették a szerkesztőség egyik vezetőségi tagját, és átkutatták a Noktával együttműködő nyomdát is.

A Today's Zeman ellenzéki lap szerint a Nokta új lapszámát betiltották, az újságosokhoz már eljuttatott példányokat pedig lefoglalták.

A Nokta által közzétett fotómontázs arra az ellenzéki bírálatra utal, hogy Erdogan szítja a török biztonsági erők és a kurd lázadók közötti legutóbbi összetűzéseket azért, hogy megnyerje a nacionalista választókat az általa alapított Igazság és Fejlődés Pártjának a november 1-ére előre hozott szavazáson.

A török elnököt bírálják azért is, hogy egyre jobban korlátozza a szólás- és sajtószabadságot. Erdogan már több esetben személyesen tett büntetőfeljelentést az őt sértő kijelentések miatt, például börtönbe zárnak egy 17 éves török srácot is, mert korruptnak nevezte Erdogant.

A hetente 10 ezer példányszámban megjelenő Noktát 2007-ben egyszer már több hónapra betiltották, amiért a hadsereg állítólagos puccskísérletéről tájékoztatott. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.