Tanácstalanul kóvályognak az egyre elégedetlenebb menekültek a határ szerb oldalán

politika
2015 szeptember 15., 08:18
comments 944

menekultek_roszke_tomeg

Kedd délben teljesen le kellett zárni a röszkei közúti határátkelőhelyet, annyira sok menekült torlódott fel a kerítés szerb oldalán. Eleinte Magyarországra még beléphettek az errefelé közlekedők, és csak a kifelé irányuló forgalmat korlátozták, mivel a szerb oldalon a határőrök éppen abba a sávba szorították a folyamatosan érkező menekülteket. Később azonban a tömeg akkorára duzzadt, hogy nem maradt más megoldás, mint a teljes határátkelőt lezárni. A magyar rendőrök igyekeznek a sajtó képviselőit is távolabb terelni a frontvonaltól, arra hivatkozva, hogy ezzel az ő testi épségüket védik.

A határátkelő szerb oldalára érkezőket elég mostoha körülmények várják.

Árnyék szinte egyáltalán nincs, sokan a helyszínen lévő újságírók járművei alatt-mellett keresik a hűvöst. A szerb állami szervek alig képviseltetik magukat, senki semmilyen segítséget nem nyújt, és a rendőrök is csak távolabbról figyelik az eseményeket. Kedd délelőtt viszont folyamatosan érkeztek ide az eddig inkább a magyar oldalon segítő nemzetközi önkéntesbrigád tagjai, akik ételt és italt is osztanak, valamint foglalkoznak az orvosi ellátásra szorulókkal.

photo_camera Nagyjából egyidőben azzal, hogy fél egykor életbe lépett a tömeges bevándorlás miatti válsághelyzet Csongrád és Bács-kiskun megyében, a határ túloldalán feltórlódott tömeg "Open! Open!" skandálásba kezdett.

Az egyre nagyobb tömegben hamarosan megjelentek az elégedetlenkedő hangok, kedden dél körül egy 100 fő körüli csoport éhségsztrájk-szerűségbe kezdett. Letették a földre a kapott élelmiszart és italt, és "NO FOOD, NO WATER UNTIL OPEN BORDER" ("se étel, se ital, amíg nincs nyitva a határ") szövegeket lobogtattak papírlapokon.

menekultek_roszke_nofood

A magyar állam a hivatalos határátkelőtől nyugatra alakította ki a "tranzitzóna" névre hallgató konténervárost. Itt a kerítést 200 méter hosszan konténersor helyettesíti - szögesdrót azért ennek a tetején is van -, amelyen egyetlen egy ajtón keresztül fogadják a menekülteket. 15 perceként körülbelül 2 embert engednek be a magyar hatóságok. Nem világos, hogy bent mi történik a menekültekkel, a helyszínen tartózkodó tudósítónk azt feltételezi, hogy valószínűleg ételt és talán szállást is kapnak ott.

menekultek_roszke_ateresztopont

A többieknek kint kell várniuk, árnyék itt sincs, viszont legalább a magyarok kitettek néhány vízcsapot.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.