Horvátország Magyarország és Szlovénia felé tereli a menekülteket

politika
2015 szeptember 17., 15:48
comments 620

Ezt Zoran Milanović horvát miniszterelnök mondta a Politika+ szerint. Arra reagálva, hogy a magyar kormány a horvát határra is kerítést emelne, elmondta, hogy undorítónak tartja azt, ami Magyarországon történik, és ez soha nem történhetne meg Horvátországban. A helyzet szerinte komoly, de nem drámai. Hozzátette, hogy Horvátország nem képes sok ember befogadására.

"Az erőforrásink korlátozottak. Lehet, hogy nagy szívünk van, de a lehetőségeink nem túl jók."

- mondta el Milanović, hogy mit tudnak tenni a jelenlegi helyzetben.

A menekültek továbbengedéséről Szlovénia és Magyarország felé megjegyezte, hogy meg akarják mutatni, hogyan kell civilizált és szervezett országként viselkedni.

A horvát kormányfő ma tárgyalt Werner Faymann osztrák kancellárral, de ezúttal nem a Champions League-ről és a bankokról volt szó, hanem a menekültválságról.

photo_camera Zoran Milanović horvát miniszterelnök - Stipe Mayic / Anadolu Agency

Arra a kérdésre, hogy meglepte-e az országba érkező menekültek száma, elmondta, hogy ő még ennél is többre számított. Azonban tisztában van azzal, hogy ezek az emberek csak gyorsan áthaladnak az országon, nem akarnak ott maradni. Visszautasította azt a felvetést, hogy a horvát határra is kerítést kellene építeni a menekültek feltartóztatására. Hozzátette, hogy át fogják engedni őket. Igyakaznek mindenkit regisztrálni, de ha túl sokan érkeznek, akkor nem tudja garantálni, hogy mindenkit nyilvántartásba vesznek.

Nem tart attól, hogy Magyarországhoz hasonlóan Szlovénia is lezárja a határait.  Milanović szerint ezt csak az átkelőkkel tudnák megtenni. Különösebben az sem zavarja, ha valaki illegálisan lépi át a horvát határt:

"Mit tudunk velük csinálni? Adunk nekik enni, inni, aztán mehetnek tovább."

Nehezen kezelik az új helyzetet

A horvát hatóságok is nehezen tudják kezelni, hogy feléjük irányul a menekültek tömege, mióta Magyarország lezárta a Szerbiával közös határszakaszát. Szerda óta 8900 menekült érkezett Horvátországban. Csütörtök délután Tovarniknák és Bezdanál a menekültek több órás várakozás után elvesztették a türelmüket, és áttörtek horvát rendőrök sorfalán. A készenléti rendőrségnek nem sikerült rávenniük őket, hogy várják meg, amíg tovább szállítják őket.

photo_camera Menekültek és horvát rendőrök a szerb határ közelében, Tovarniknál - Fotó: AFP/STR

A BBC szerint a horvát elnök felszólította a hadsereget, hogy készüljenek fel arra, hogy meg kell védeniük a határokat az illegális bevándorlástól. A horvát belügyminiszter pedig arról beszélt, hogy teljesen megteltek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.