Cigányozás miatt kitiltotta a magyar szurkolókat a Feröer elleni meccsről az UEFA

futball
2015 szeptember 17., 08:29
comments 366

Zárt kapus lesz a magyar válogatott következő, október 8-i Feröer elleni Európa-bajnoki selejtezője, és 70 ezer euróra is büntette rasszista bekiabálások miatt a magyar szövetséget az európai szövetség.

A románok elleni meccsen három esetben is rasszista bekiabálásokat dokumentált a FARE (Football Against Racism in Europe) nevű szervezet anonim megfigyelője.

Az első, ki nem ugrál, büdös román, hejj, hejj.

Volt aztán cigányozás.

És még egy cigányozás

A magyar labdarúgó szövetség szerint túlzó az UEFA elsőfokú döntését, ezért fellebeznek - írja honlapján az MLSZ.

Az MLSZ a jelentéshez csatolt beadványában azzal érvelt, hogy az elítélendő rasszista megnyilvánulás egyáltalán nem jellemezte a mérkőzés hangulatát, sőt, szemben a bukaresti meccs ijesztően ellenséges hangulatával, a hazai teltházas meccs igazi sportélmény volt. Amikor a szurkolók egy kis része rasszista bekiabálásokkal próbálkozott, a többség pár másodperc után tudatosan, hangos buzdítással nyomta el ezt a hangot. A mérkőzés általános hangulatát így egyáltalán nem a gyűlöletkeltés vagy a rasszizmus határozta meg, hanem a szenvedélyes szurkolás. Ez a mérkőzés az MLSZ megítélése szerint éppen azt bizonyította, hogy még egy ilyen feszültségektől terhelt helyzetben is lehet sportszerű körülményeket és kiváló hangulatot teremteni.

A magyar szövetség a beadványában kitér arra is, hogy a román himnusz alatt sem viselkedtek sportszerűen a magyar szurkolók.

"Az MLSZ mélységesen elítéli és bánja, hogy a szurkolók egy része tiszteletlenül viselkedett a román nemzeti himnusz alatt. Ez a fajta viselkedés messzemenőkig távol áll szurkolóink általános szemléletétől és viselkedésétől. Az MLSZ nem vitatja, hogy a fenti vétség megtörtént a mérkőzés során, ám felhívná a döntéshozók figyelmét arra, hogy ez a sajnálatos eset az idegenbeli odavágó mérkőzésen történtekre adott reakció volt, amelyen több mint ötvenkétezer román szurkoló fütyülte ki a magyar nemzeti himnuszt. Ezen bukaresti eseményeket nem tüntette fel az akkori ellenőri jelentés, így nem is követte felelősségre vonás."

A beadványban részletesen írnak a cigányozásról is,Az MLSZ szerint "a mérkőzésről készült jelentések közül egyedül a FARE szervezet mérkőzés helyszínen tartózkodó megfigyelője által az UEFA rendelkezésére bocsátott jelentése tartalmazott rasszista magatartásra utaló eseteket". A magyar szövetség szerint egyáltalán nem igaz, amit a FARE megfigyelője állít,  hogy “a magyar nemzeti csapat szurkolóinak jelentős része”, “több ezer magyar szurkoló” cigányozott. Azt "a FARE megfigyelője a rigmust pár másodpercig, a hazai szurkolók egy egészen elenyésző részétől hallotta, hallhatta". Ezt támasztja alá, hogy az UEFA mérkőzés ellenőrnek és az UEFA biztonsági ellenőrnek nem hallotta a rigmusokat. Vagyis

"az elítélendő rigmust pusztán egy apró kisebbség skandálta, míg több mint húszezer magyar szimpatizáns nagyszerűen biztatta a magyar csapatot".

Az MLSZ szerint a bizonyítékként becsatolt videofelvétel is azt támasztja alá, hogy "hallván az elenyésző számú hazai szurkoló offenzív rigmusait, a magyar szurkolók pozitív hangvételű dalokkal és tapssal igyekeztek biztatni a csapatukat, osztván az MLSZ által a szurkolás terén lefektetett alapelveket és értékeket". Az UEFA biztonsági ellenőr jelentése egyébként kiemelte, hogy a hazai szurkolók általános magatartása kiemelkedő volt, és kiváló hangulatot teremtettek a mérkőzésen.

Az előző selejtezősorozatban is játszott már zárt kapus meccset a válogatott, a románok ellen. Akkor egy Izrael elleni, 2012-es nyári barátságos meccsen történtek miatt büntetett az UEFA. Az izraeli himnusz alatt fütyült, hátat fordított, mocskos zsidózásba kezdett a szurkolók egy része, ment az "indul a vonat Auschwitzba". Akkor is a FARE jelezte mindezeket. Komoly botrány lett, a szurkolók viselkedése miatt a magyar kormány és az MLSZ is bocsánatot kért Izraeltől. A labdarúgó szövetség ugyanakkor túlzottnak érezte a zárt kapus meccset.

Miután az világbajnoki selejtező volt, nem az európai, hanem a nemzetközi labdarúgó szövetség, a FIFA büntetett. Akkor azt jelezte a nemzetközi szövetség, hogy ha még egyszer ilyen előfordul, akkor figyelmeztetés nélkül is pontlevonás lehet, végső esetben pedig kizárás.

Klubcsapatainknál a Fradi kezdte zártkapus meccsen az idei nemzetközi szereplését.

A Feröer elleni meccs kulcsfontosságú a válogatott számára, győznie kell, hogy esélye maradjon a kijutásra az Európa-bajnokságra.

UPDATE:

Az UEFA stadionbezárásra ítélte a román csapatot is. Egyrészt azért, mert a budapesti meccsen tiltott transzparenst helyeztek ki a lelátóra, pirotechnikai eszközöket használtak, hátat fordítottak a magyar himnusznak és verekedtek is egymás között. Aztán három nappal később pirotechnikai eszközöket használtak a görög elleni hazai meccsen. A finneket ezért zárt kapuk mögött fogadják, és összesen 110 ezer eurós büntetést kaptak. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.