A letartóztatott órakészítő tini mindenkit megvezetett

külföld
2015 szeptember 21., 16:32
comments 310

Még múlt héten robbant a hír, hogy hétfőn letartóztattak egy a texasi Irvingban egy muszlin középiskolást, mert bombának néztek egy találmányát. A tizennégy éves Ahmed Mohamed az állította, hogy épített egy órát, és azt szerette volna megmutatni a tanárjának, de öt rendőr bekísérte az őrszobára, ahonnan szüleit sem hívhatta fel. A hír hamar elterjedt, a Reddit és a Twitter vezetése ösztöndíjat, a Google szereplési lehetőséget ajánlott fel neki, meghívta őt a Facebook és bostoni műszaki egyetem, az MIT, sőt hivatalába várja őt Barack Obama elnök is.

photo_camera Ben Torres/Getty Images

Mohamed úgy nyilatkozott a sajtónak, hogy köszöni mindenkinek a támogatást, de sajnálja, hogy vallása és a "faji" hovatartozása miatt terroristának néznek valakit a hatóságok.

Ezután kezdték elektronikai mérnökök és szakértők jobban szemügyre venni azokat a képeket, amik Mohamed órájáról készültek. Kiderült, hogy szó sincs találmányról, a fiú egyszerűen összelegózott más órákból egy újat. Anthony DiPasquale, az Artvoice.com újságírója szerint a nyomtatott áramkör egy, a '80-s években gyártott Micronta óráé és a szerkezet többi eleme is hozzáférhető a kereskedelemi forgalomban.

Texas Muslim Student Clock

A fiú valószínűleg szándékosan készítette olyanra az órát, hogy az egy bombára emlékeztessen. A híres ateista, Richard Dawkins egyenesen azt állítja, hogy Ahmed apjával közösen tervelték ki az egész akciót.

A fiú apja, Mohamed Elhassan Mohamed szudáni bevándorló már többször exponálta magát úgy, mint aki küzd az iszlámellenesség ellen. (Quartz)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.