Nagy bajban a Volkswagen

gazdaság
2015 szeptember 21., 05:25
comments 375

15 százalékot zuhant a legnagyobb német autógyártó részvényárfolyama ma reggel, miután kiderült, hogy elképesztő büntetést kell kifizetnie az Egyesült Államokban, és több modelljének értékesítését is fel kellett függesztenie.

Kiderült ugyanis pénteken az amerikai környezetvédelmi hivatal (EPA) bejelentéséből, hogy a VW beépített szoftvere csalt a dízeles autóik emissziós tesztjein. Ha autónként 37,5 ezer dollár büntetést kell fizetnie a német cégnek (ez a maximális tétel), akkor akár 18 milliárd dollár is lehet a büntetés. 2009 és 2015 között ugyanis több mint négyszázezer érintett autót hoztak forgalomba az USA-ban.

A Volkswagen értéke a mostani piaci kapitalizáció szerint 66 milliárd euró, azaz 75 milliárd dollár. A kínai problémák miatt a részvényárfolyam már március óta folyamatosan esik, azóta az értékének több mint negyven százalékát radírozta le.

(Bloomberg, Marketwatch, EPA)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.