Orbán: Az EU helyett, erőnkön felül védjük az európai határokat

POLITIKA
2015 szeptember 21., 11:08
comments 404

Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtt szólalt fel hétfőn a parlamentben, a bevándorlásról. Azt mondta, hogy a bevándorlók rossz politikai döntések áldozatai, a világ hátatfordított nekik és az országaiknak. Bár Magyarország ezt megérti, de ettől függetlenül Orbán szerint matematikai számítások alapján is látszik, hogy Európa nem tudja a hátára venni a világ minden baját, nem tudunk mindenkit befogadni, nem tudunk mindeniknek munkát adni, ráadásul még az sem biztos, hogy mindenki dolgozni akar a migránsok közül.

A miniszterelnök szerint azon kellene elgondolkodni, hogy a bevándorlók jelentős része még Ausztriából is tovább akar menni Németországba, ott pedig azért tüntetnek, hogy Svédországba mehessenek.

Orbán azt mondta, hogy a migránsok súlyos törvénytelenségek sorozatát elkövetve mennek egyre beljebb az Európai Unió fejlettebb részei felé. Ezzel együtt visszás, hogy

az Európai Unió 500 millió embertől követeli meg nap mint nap a törvények betartását, de képtelenek voltak több ezer migránst rábírni arra, hogy a hatályos jogszabályokat betartva regisztráljanak.

A helyzet kezelését Brüsszelben is elrontották, mert nem akarják belátni, hogy veszélyben van az európai életforma és a törvényeink.

Ezért a miniszterelnök szerint Magyarország egyszerre két küzdelmet vív.

Egyrészt meg kell védeni Magyarország határait, másrészt pedig meg kell küzdeni az európai rövidlátó politikával is, mert Brüsszel szembefordult az európai emberek akaratával. Ez a szembefordulás abban nyilvánul meg, hogy Brüsszelben sokan nem veszélyként azonosítják a népvándorlást, hanem lehetőségként.

„Az európai baloldal számára ez valóban lehetőség, lehetőség a nemzetállami keretek fellazítására.”

- mondta Orbán, aki szerint ez az európai baloldal célja, és ezért szidják rotációban az országot.

„Az Európai Unió nem tudja megvédeni a saját külső határait, ezért belső határok zárulnak le.” A belső határzárak pedig az EU egyik legnagyobb adományát, a schengeni rendszert számolják föl, amik a munkaerő, az áruk és a tőke szabad áramlását teszik lehetővé.

A magyar kormány szerint újra kell gondolni egy sor európai vívmányt és szerződést, de addig sem ülhetünk tétlenül. Orbán szerint míg Európa nem tud egységesen cselekedni, addig a nemzetállamok vannak rákényszerítve, hogy erejükön felül teljesítsenek. A miniszterelnök azt mondta, hogy ezt várják az emberek, és a kormány vállalja is, hogy megvédi a határokat, és továbbra is erőn felül fog teljesíteni.

A magyarok úgy gondolják, hogy az EU bevándorláspolitikája megbukott, az országot meg kell védeni. Minden eddigi és ez utáni kormányzati intézkedés ebből vezethető le.

Orbán szerint nem várható, hogy a probléma egyik napról a másikra elmúlik majd, az ország hosszú küzdelem előtt áll. A miniszterelnök arról is beszélt, hogy amíg nem lesz egységes európai cselekvési terv, addig kell tagállami szintek helytállni. Tagállami szinten a helyzetet azonban csak kezelni tudjuk, a válságot megoldani nem. Magyarországnak azonban van megoldási javaslata:

„Ha a görög barátaink nem tudják megvédeni Európa határait, akkor nekünk kell megvédeni őket.”

Orbán szerint minden tagállamnak ki kellene vennie a részét a déli határok védelmében.

Ezen kívül nem az EU szíve felé kell húzni a problémát, és engedni egyre beljebb a migránsokat, hanem helyben kell megoldani.

„Segítsünk azoknak az országoknak, ahol már most is több millió menekült van, akik a válság végével haza akarnak térni.”

Orbán itt az olyan országok támogatására gondolt, mint Libanon vagy Jordánia, ahol most is több százezer szíriai keresett menedéket.

A magyar kormány ugyanakkor elutasítja a kvótarendszerre vonatkozó EU-s tervet, mert a kvóta alapfilozófiája nem jó. Nem jó, mert nem akarja megvédeni Európát és az európai életformát, hanem csak szétteríti a problémát a tagállamokban.

„De Brüsszelben fordítva ülnek a lovon. Először meg kell védeni a határokat, megoldani a problémát” - mondta a miniszterelnök.

„Európában mindenki megdolgozott a nyugalomért és a biztonságért. Nem alanyi jog a jólét, meg kell érte dolgozni.”

Orbán beszédét több oldalról is kritizált az ellenzék, az LMP leginkább a koherencia hiányát kérte számon a kormányon, a Jobbik jobbról előzött, és az MSZP is valahonnan, de Tóbiás József szavaiban sajnos kevés koherenciát fedeztem fel.

Orbán a válaszában lényegében megismételte, amit az eredeti felszólalásában elmondott. Szerinte a menekülteket nem ide-oda kell küldözgetni, és nem működik az sem, hogy a bevándorlók mondják meg, hogy melyik ország jó nekik és melyik nem. A miniszterelnök szerint bizonyára rossz az élet egy török menekülttáborban, de biztonságos és ez a lényeg.

Szerinte a migránsoknak tiszteletben kell tartaniuk az európai eljárást, úgy, ahogy a magyarok '56-ban, akik osztrák menekülttáborokban várták, hogy az idegen országok mikor nyitnak meg kvótákat a fogadásukra.

A magyar kormány a kerítést is azért támogatja, mert működik, sőt nagyobb a visszaesés az illegális határátlépők számában, mint amennyit a kormány eredetileg várt.

A miniszterelnök kritizálta a parlamentet, amiért nem adott felhatalmazást a kormánynak arra, hogy bevesse a honvédséget a határokon. Orbán szerint a hadsereg nélkül nem lehet hatékonyan megvédeni a szerb mellett a horvát és szlovén határszakaszt is. Ezért azt is mondta, hogy az a képviselő, aki nemmel szavazott a honvédség bevetésére, az

farizeus.

Orbán megoldotta a visszaküldések ügyét is. Azt mondta, hogy azért nem lehetséges olyan sok migránst Nyugat-Európából visszaküldeni Magyarországra, mert ők igazából nem Magyarországon, hanem Görögországban léptek be az Európai Unióba. Görögország pedig nem takarózhat azzal, hogy ő nem regisztrálta a bevándorlókat, hiszen ez már önmagában nem jogkövető magatartás, hanem anomália. Bizonyítható, hogy a bevándorlók jelentős része Görögországban lépett be az unióba. Orbán ugyan nem mondta ezt ki, de célzott arra, hogy eszerint oda is kellene visszaküldeni őket.

„Ha Görögország betartaná a szabályokat, akkor mi nem lennénk bajban.”

Az EU déli határait ezeknek az országoknak kell megvédenie: Görögországnak, Magyarországnak, Horvátországnak és Szlovéniának.

A miniszterelnök szerint hibás az a politikusi véleményt, ami szerint olyan bajjal állunk szemben, amivel szemben nem lehet védekezni. Orbán azt mondta, lehet, minden tagállamnak meg kell védenie a saját határát, és akkor az EU-t is megvédtük.

„Nem kvótákat kell küldözgetni, hanem katonák ezreit, tízezreit kell a déli határra küldeni.”

Ettől függetlenül a kvóta ellenzőinek nincs többsége az EU-ban, így nem kizárt, hogy akár ezen a héten elfogadják Brüsszelben a javaslatot, és jogszabály lesz belőle, amit Magyarországnak is be kell tartania. Orbán azt mondta, hogy azt is meg kell majd vitatni, hogy ekkor mi lesz a teendő.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.