Ez a 32 éves pénzember úgy döntött, hogy 55-szörösére drágítja az AIDS-esek számára életmentő gyógyszert, most nagyon utálja mindenki

gazdaság
2015 szeptember 22., 13:17
comments 446

Martin Shkreli, ez a képek alapján nem túl szimpatikus srác, aki 32 évesen elmondhatja magáról, hogy ex-hedgefundmenedzser, úgy döntött, hogy gyógyszeripari startupjával megvásárolja a toxoplazmózis nevű súlyos, az AIDS-es betegek számára halálos parazitafertőzés elleni gyógyszer, a Daraprim gyártási jogát, és az eleve nem túl olcsó

13,5 dollárról 700 dollárra emelte a tablettánkénti árat.


Shkreli cége, a Turing Phamaceutical 55 millió dollárért vette meg augusztusban a Daraprim jogait. Miután megvette, 55-szörösére emelte az életmentő gyógyszer árát, azt nyilatkozta, hogy szerinte még így is áron alul adja a készítményt. Néhány éve egyébként még 1 dollár volt a tablettánkénti ár.

Az orvosok és a páciensek természetesen nagyon ki vannak akadva, vannak akiknek évi százezer dollárral is drágább lehet a kezelése, és általában is hatalmas a felháborodás az ügyben (még Hillary Clinton is hangot adott dühének Twitteren). Különösen azok után, hogy Shkreli Twitterjén bárki megnézheti, hogyan él a 32 éves hedge fundos startupper, például hogy mennyire szereti saját helikopterét és yachtját, vagy a három évtizednél idősebb borokat.

Shkreli azzal védekezik, hogy cége nem egy mohó pénzszívó-járadékszedő valami, hanem valójában arra kell nekik a pénz, hogy a Daraprimnél jobb, kevesebb mellékhatást okozó terméket fejlesszenek ki. Az őt kritizáló egyik gyógyszeripari cégvezetőnek pedig azt üzente, hogy ő egy "barom".

A toxoplazmózis egyébként nagyon elterjedt betegség, egy egysejtű parazita terjeszti, az emberek leggyakrabban macskáktól kapják meg. Egyes kutatások szerint az emberek harminc százaléka is fertőzött lehet. Általában nincsenek súlyos tünetei, de bizonyos esetekben, például terhes anyáknál vagy a már emltett AIDS-betegeknél kialakulhatnak akár életveszélyes szövődmények.

(New York Times, Bloomberg, IFLScience)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.