Az EP néppárti frakciójának vezetője szerint több kerítésre lesz szükség a határokon

migráció
2015 szeptember 23., 07:46

A nemzetközi migrációs áramlatok miatt félő, hogy több kerítésre lesz szükség a határokon – mondta egy szerdai lapinterjúban Manfred Weber, az Európai Parlament (EP) néppárti frakciójának vezetője.

A bajor konzervatív CSU politikusa a Passauer Neue Presse-nek elmondta: Németország rendkívüli erőfeszítésekre képes az üldözöttekért, ami „keresztényi kötelesség” is a háború és terror elől menekülő emberekkel szemben, de ez a képesség csak „korlátozott ideig” tartható fenn, és nem válhat tartóssá, hogy évi 800 ezer, vagy akár egymillió menekült érkezik az országba, mert Európa nem tud befogadni mindenkit a menekültsorsra jutott emberek 60 milliós tömegből.

Az pedig tarthatatlan, hogy menekültek százezrei vonulnak keresztül-kasul Európában teljesen ellenőrizetlenül, egyes uniós tagországok „egyszerűen nem teszik a dolgukat”, vagyis nem biztosítják és ellenőrzik uniós külső határukat – mondta.

Manfred Weber szerint sokkal jobban, hatékonyabban kell biztosítani a külső határt, „igazi európai határvédelemre” van szükség, és „Európának kell átvennie az irányítást”, ha uniós tagállamok nem tudnak gondoskodni külső határaikról. Mint mondta:

„Attól tartok, hogy több kerítésre is szükség lesz” a nemzetközi migrációs folyamatok miatt.

A CSU bajorországi tanácskozásán szerdán vendégeskedő Orbán Viktorral szembeni bírálatokról elmondta: Magyarország közvetlen környezetében is sokan fogalmaznak meg bírálatokat, de „megoldással nem szolgálnak”, Bajorországban pedig lehet érezni, mennyire fontos Magyarország tevékenysége.

Mint mondta, a megoldásokat csak egymással együttműködve, nem pedig egymás ellen dolgozva lehet találni, és Orbán Viktor „nagyrészt egyszerűen megteszi, amit a dublini és schengeni szabályok megkövetelnek, szemben például Görögországgal”, és ezért fenn kell tartani vele a párbeszédet. De azt is mondta:

„Arra is emlékeztetem őt beszélgetéseinken, hogy emberségesen kell bánnia a menekültekkel.”

(MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.