A pápa új szentet avatott, szónokolt, misézett és még egy 5 éves kislányt is magához engedett Washingtonban

külföld
2015 szeptember 24., 05:19
comments 52

Nagyon hosszú cikkben számol be a New York Times Ferenc pápa amerikai útjáról. Olyan sok érdekes persze nem történt, a pápa arról beszélt, amiről szokott: klímaváltozásról, bombázásokban meghalt és megfulladt gyerekekről, a szeretetről és a bevándorlók befogadásáról. Obama elnök jelenlétében hanyagolta azokat a témákat, amikben a konzervatívabb vatikáni vezetők az utóbbi hónapokban komolyan bírálták az Egyesült Államokat, Ferenc nem beszélt sem az abortuszról, sem a melegházasság engedélyezéséről.

Csak akkor hozta fel az abortuszt, mikor amerikai egyházi vezetőkkel találkozott, de itt sem a legfontosabb témaként, hanem csak egy eleme volt egy nagyon hosszú felsorolásnak, ami a világ problémáit tartalmazta.

A pápa több rendezvényen is beszélt a bevándorlók befogadásáról. Olasz gyökereire utalva azt mondta, hogy ő maga is bevándorlók gyermeke, és örül, hogy Amerikában lehet. Ezen kívül azt tanácsolta az amerikaiaknak, hogy ne felejtsék el: túlnyomó többségük bevándorlók leszármazottja. Az amerikai bevándorlásügy dél-amerikai származása miatt is fontos a pápának, az USA-ba ugyanis főleg Dél- és Közép-Amerikából érkeznek migránsok.

A pápa washingtoni felvonulásán egy kislány szaladt a Ferencet szállító autóhoz. A biztonságiak először megpróbálták megállítani, de a pápa intett, hogy engedjék tovább. Az ötéves Sophie Cruz egy sárga pólót és egy levelet adott át a pápának. A levélben ez a rajz volt:

A kislány arról írt a levelében, hogy fél attól, hogy az amerikai hatóságok kitoloncolják a szüleit az országból, amiért azok illegálisan tartózkodnak az Egyesült Államokban. Sophie Cruz, aki már az Egyesült Államokban született, Los Angelesből érkezett egy bevándorlókat segítő csoporttal. Apja szerint csoda, hogy a pápa épp az ő lányát látta meg, és felengedte magához, majd megáldotta és megcsókolta.

A pápa szentet is avatott az első miséjén az Államokban: egy 18. századi spanyol misszionárius, Junípero Serra atya volt a szerencsés, aki a kereszténység terjesztésében szerzett érdemeket Kaliforniában. Az új szent személyét azonban kritikák is érték, mert az atya rosszul bánt az indiánokkal és nem emelt szót az ellen sem, amikor a telepesek rosszul bántak velük. Minden esetre,

ez volt az első szentté avatás az Egyesült Államokban.

(NYT, Washington Post, NY Daily News)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.