Orbán Ausztriában: Készek vagyunk elfelejteni, hogy lenáciztak bennünket, „ami egy osztrák politikustól mégiscsak abszurd”

POLITIKA
2015 szeptember 25., 10:06

Szijjártó Péter németül vezette fel Orbán Viktort, aki Werner Faymann osztrák kancellárral tárgyalt, majd nemzetközi sajtótájékoztatót tartott.

Ezen elmondta, hogy két okból kért találkozót az osztrákokkal:

  1. osztrák-magyar kapcsolatok
  2. bevándorlás helyzete

Orbán elmondta, hogy Magyarország meg akarja őrizni a hagyományosan jó osztrák-magyar államközi kapcsolatokat, és bár több vita van, a magyar fél sosem lépte át a határt. De Orbán úgy érzi, ez nem kölcsönös, nem viszonozza ezt Ausztria, ami nehéz időben tagadta meg a barátságát. Orbán azért ment oda, hogy helyreállítsa a barátságunkat.

A probléma elsősorban a miénk, hiszen a mi határainknál jelentkezik, de Ausztriáé, Németország és még jó néhány európai országé – mondta Orbán, aki szerint Magyarország erején felül helytáll, hajszálpontosan betartja a schengeni szerződéseket, erre közben olyan kritikákat kapunk, amik igazságtalanok (nem példátlanul az osztrák-magyar kapcsolatok történelmében), hanem hogy megrontják a kapcsolatot, és ennek később minketten megfizethetjük az árát.

„Azt javaslom, hogy ezt hagyjuk abba.”

Ezután nagyon keményen beszólt:

„Nem emlékezünk arra, hogy lenáciztak bennünket, ami egy osztrák politikustól mégiscsak abszurd.”

Azt mondta, hajlandóak vagyunk arra, hogy elfelejtsük a hazugságokat, mintha mind nem történt volna meg, mert „jogi értelemben mostantól egy csónakban ülünk”.

photo_camera (DIETER NAGL / AFP)

Magyarországnak nincs EU-n kívüli országgal határproblémája – mondta Orbán, aki szerint elvileg Horvátországból ide csak olyan ember érkezhetne, aki Horvátországban benyújtott menedékkérelmet, és ott regisztrálták. Ezért Ausztria és Magyarország helyzete most pont ugyanolyan, főleg a szerdai kvótarendszerről szóló megegyezés után – mondta.

Orbán szerint a konstruktív megbeszéléseket a jó szándék légköre uralta, tehát a kapcsolatok most jobb állapotban vannak, mint amilyenek reggel 8 órakor voltak. De Magyarország szeretne egy világos választ a partnereitől.

A horvát miniszterelnök hivatalos ajánlata úgy szólt, hogy bontsuk el a kerítést, amit most építünk a horvát határon, és szervezzünk egy folyosót Ausztria határára, amin át odamehetnek, mert oda akarnak menni. Ez a javaslat Orbán szerint ellentétes minden európai jogszabállyal, de ha Németország és Ausztria támogatja, jogilag kivitelezhetővé lehet tenni. Az osztrák kancellár ezt nem fogadja el – mondta Orbán, aki ezt megértette, és tudomásul vette.

Orbán erre azt mondta, hogy akkor egyértelműen támogassák a határellenőrzés megerősítését, és hogy a zöldhatáron ne lehessen átmenni. Erre még semmilyen megnyugtató választ nem kapott az osztrák kancellártól, de úgy értelmezte, hogy az osztrákok ha nem is támogatják, de legalább nem tüzelik hátulról a magyar kormányt – mondta.

Orbán szerint a bevándorlók érkezésének van egy algoritmusa, októberig jön egy évben a bevándorlók fele, és a maradék időben a másik fele.

Orbán szerint 3 hónap alatt 250-280 ezer migráns jöhet még.

Napi 100-150 próbál meg naponta illegálisan bejönni a szerb határon – mondta Orbán, aki szerint a szerb határfal beváltotta a reményeket, és ugyanezt tervezik a horvát határon is.

A jövő héten Orbán New Yorkba megy az ENSZ-hez, hogy megpróbálja még magasabb szinten tisztázni a határhelyzetet.

Orbán megint elmondta, hogy több 10 millió bevándorló érkezhet, akiknek kifogyhatatlan utánpótlásuk van, már jönnek Nigerből és Maliból is. Szerinte ha folytatjuk ezt a politikát, ez bátorítani fogja a további bevándorlókat, pedig az európai vezetők sosem akarták, hogy több millió bevándorló jöjjön ezekből az országokból.

Azt is megismételte, hogy meg kell kérni a görögöket, hogy ha nem tudják megvédeni az EU határát, akkor adják át más országoknak. Ezt a tervét Orbán nem tudta átverni a partnereken.

„Az idő pedig sürget, mert mindennap érkezni fog 8-10 ezer ember. Minden elvesztegetett óra számít.”

A következő hetekben arra kell készülni, hogy a horvát-magyar határon is megállítsuk a népvándorlást. Orbán szerint nem elég csak a sajtón keresztül elmondani a világnak, hogy mit miért teszünk, ezért mindenhova elmennek a kormány tagjai támogatókat szerezni.

Orbán azt mondta, hogy az Európai Bizottság munkaanyaga azt magyarázta, hogy a bevándorlás nem probléma, hanem lehetőség, de Orbán szerint ez hiba, mert mi nem akarunk egy olyan EU-s szabályozást, ami bennünket arra kényszerítene, hogy a saját problémáinkat mi is a bevándorláson keresztül próbáljuk megoldani.

Baj van: Európa egyik fele úgy érzi, hogy ez a kontrollálatlan bevándorlás veszély, míg a másik fele azt gondolja, hogy ami történik, az jó – mondta Orbán, aki reméli, hogy a következő csúcson valamilyen európai politikát mégiscsak kitalálunk.

Orbán kérdésre elmondta, hogy a további kerítésépítésekre 60 milliárd forintot különítettek el, de még nem tudják, hogy elég lesz-e. Már Kínából is szállítmányokat hívunk, mert Európában nincs annyi kapacitás, ami el tudná látni a fealdatot, ezért Orbán azt kéri, ne esztétikai szemptonból ítéljük meg a határt.

A miniszterelnök elmondta, hogy a szlovén határra egyelőre nem akarunk kerítést, csak „mobil eszközöket”, és mivel Szlovénia tagja a schengeni övezethez, ott semmit nem csinálunk, amihez a szlovének nem járulnak hozzá.

A FAZ újságírója megkérdezte Orbánt, hogy a folyosó már nem létezik-e amúgy is, ha egyszer a magyar hatóságok regisztráció nélkül engedik tovább Ausztriába a menekülteket. Orbán szerint Magyarországon a kormánynak a nemzeti értéket kell képviselnie, és sok energiát fektettünk abba, hogy az ország felkészülhessen a mai helyzetre, majd megint a nemzeti konzultációt dicsérte.

Orbán szerint a magyar nemzeti érdekek szempontjából nem fogadható el semmilyen kvótarendszer, betartjuk a szabályokat, és befogadjuk, akiket kötelező, de azt akarjuk, hogy ha valaki beengedett valakit, akkor vállalja érte a felelősséget. Orbán szerint a kvótavita ahhoz hasonlít, mintha csőtöréskor nem a csőtörést akarnánk elállítani, hanem azon vitatkoznánk, hogy melyik lavórba mennyi víz kell.

Orbán azt mondta, hogy most nincs korridorhelyzet, mert ehhez Ausztria nem járult hozzá. A helyzet szerinte úgy fest, hogy ma Horvátországból Magyarországra csak olyan ember érkezhet, akiket a horvátok regisztráltak. Vannak kétségeink erről, de feltételezzük, hogy a horvátok betartják a dublini egyezményt, és regisztrálja az embereket – mondta Orbán, aki szerint a horvátok miatt Magyarország és Ausztria is kiszolgáltatott helyzetben van.

„Szerbiáról egy rossz szót sem mondhatok” – mondta Orbán, majd azt mondta, egyszer ingott meg a viszony, amikor beazonosított nemzetközi terroristák, bűnözők felfegyverkezve, fizikai erővel támadták meg a magyar határt Szerbia felől. Ez volt az egyetlen pillanat, amikor Orbán szerint úgy éreztük, hogy a szerbek magunkra hagytak. De amúgy Szerbia minden helyzetben úgy viselkedett, ahogy egy tagjelölttől elvárható – mondta.

Orbán azt mondta, hogy nem szeretne-e a szerb határon lévő kerítéshez hasonlót a horvát határra, de jelenleg nem tud jobb megoldást senki, ezért nincs mit tenni, fizikai határzárat kell létrehozni.

Orbán mellett végig ott ült Lázár János is, de nem szólt egy szót sem.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.