Az osztrák szélsőjobb már "a szociáldemokrata elfajzás" felszámolására készül

külföld
2015 szeptember 28., 05:26
comments 367
photo_camera A felső-ausztriai tartományi választáson szavazatait megduplázó FPÖ elnöke, Heinz-Christian Strache már a bécsi önkormányzati választásra készülve kampányol.
Hasan Tosun / Anadolu Agency

"Olyasminek fizettük meg az árát, amiért nem hibáztathatnának" - értékelte pártja vereséggel felérő, mondhatnám pürrhoszi győzelmét Josef Pühringer, Felső-Ausztria néppárti tartományi kormányzója. A vasárnapi választásokon pártja ugyan nyert, de az előző választáshoz képest 11 százalékpontot rontva az eredményén csak 36 százalékot szerzett.

Ezzel ugyan továbbra is az Osztrák Néppárt (ÖVP) a legnagyobb a tartományban, már csak hat százalékkal előzi meg a korábbi szavazatarányát megduplázó, végül 30 százalékot szerzett szélsőjobboldali Szabadságpártot (FPÖ).

Pühringer értékelésében arra utalt, hogy a tartományi választás kampányát nem helyi témák, hanem a menekültválság uralta. Ezt ő méltatlannak tartja. "Senki sem tudja megoldani a menekültkérdést, pláne nem egy tartományi kormányzat" - mondta.

Magyarázkodása annyiban tényleg jogosnak tűnik, hogy a választást tényleg leuralta a menekültkérdés, amit az FPÖ ügyesen ki is használt. Peter Filzmaier politológus szerint minden kérdést sikerült úgy forgatniuk, hogy végül a menekültekről szóljon. "Még a megfizethető bérlakások és a munkahelyteremtés ügyét is össze tudták kapcsolni a kérdéssel, hogy "nincs-e túl sok menekült?"" - mondta.

Az FPÖ kampányszlogenje - "Biztonságos határok, biztonságos otthon" - is erre volt kihegyezve.

A felső-ausztriai választásnak önmagában korlátozott jelentősége van csak, de előrevetítheti egy sokkal fontosabb, a két hét múlva esedékes bécsi helyhatósági választás eredményét. Ott az FPÖ elnöke Heinz-Christian Strache személyesen is megméretteti magát a polgármesterségért, és ha a bécsi választást is a menekültkérdés uralja, akár nyerhet is:

a felmérések szerint Strache fej-fej mellett áll Bécs szociáldemokrata polgármesterével, Michael Häupllel. A szociáldemokraták bécsi bukásának pedig már volna jelentősége, azzal a történelmi váltópárt szociáldemokraták tartósan visszacsúszhatnak a harmadik helyre. Ez Felső-Ausztriában már be is következett, 2009-es választóik harmadát elveszítve csak 18 százalékot szereztek. Strache nem is titkolta, hogy célja a szociáldemokraták megsemmisítése. Szerinte ha a szociáldemokraták nem tanulnak a felső-ausztriai kudarcból, "akkor végre esély lesz arra, hogy hetven év után felszámoljuk ezt az SPÖ-elfajzást", mondta. (Via Tagesschau.de)

PONTOSÍTÁS 8:32: A cikkben végig hibásan Alsó-Ausztriáról írtam, pedig valójában Felső-Ausztriában tartottak választásokat. Elnézést.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.