Ha most szavaznának róla, a britek kilépnének az EU-ból

külföld
2015 szeptember 28., 05:53
comments 122

A brit választók relatív többsége a kilépésre szavazna az EU-ról tartott népszavazáson, derült ki a YouGov közvélemény-kutató a Times számára készített felméréséből. A reprezentatív felmérés komoly fordulatot jelez:

míg a nyár elején tíz százalékpontos előnyben volt a maradáspárti tábor, most már csak a megkérdezettek 38 százaléka szavazna a maradásra, 40 százalék viszont a kilépésre.

A megkérdezettek 6 százaléka nem menne el szavazni, 16 százalék pedig bizonytalan a válaszában. Szeptember elején készült már egy másik felmérés, amiben kiszűrték a bizonytalanok és a távolmaradók válaszait. Aszerint 51 százalék szavazna a kilépésre.

Ez a hangulatváltozás hosszú ideje tartó trendet tört meg, Tony Blair kormányzása óta egészen mostanáig mindig többségben voltak az EU-tagságot pártolók.

Az adatok komoly adut jelenthetnek David Cameronnak, aki a választási kampányban 2017-re ígérte a népszavazást, de előtte újra akarja tárgyalni a tagság feltételeit uniós partnereivel. Márpedig erre több esélye van úgy, hogy valóban reális esély van a tagságot ellenző tábor győzelmére. (Via MTI. Címlapkép: Nur Photo / Wiktor Dabkowski)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.