Lehalt a Facebook

INTERNET
2015 szeptember 28., 19:08
comments 964

Update: 22:35: Visszajött a Facebook!!!

nagy facebook leállás

Előzmények

Elgondolkodtál azon, milyen lenne a világ a Facebook nélkül?

Na, pont ilyen.

21:07-kor ütött be az apokalipszis. Akkora a pánik, hogy az isitdownrightnow.com downrightnow.com is lehalt a sok lekérdezéskor, de a Down Detector is kilengett.

21:10-kor egy pillanatra mintha visszatért volna, de még mindig haldoklik a világ legnépszerűbb közössédi oldala.

21:19-kor félig bejött, de hamvában holt az újraéledése.

21:22-kor még mindig sehol sincs a Facebook.

21:30: SEMMI

21:36: Fél órája nem megy a Facebook.

21:43: Ennek már a fele sem tréfa!

21:44: Még mindig semmi, és a Facebook mindezidáig nem adott magyarázatot. És ha megsérült valaki?!

21:48: Na jó, új helyzet van, ezzel kell együtt élnünk. Ideje előkaparni a régi barátság füzeteket.

21:53: NINCS FACEBOOOOOKK!!!!

21:56: Itt egy jó játék, amihez nem kell Facebook.

21:57: 50 perce nincsen Facebook. Ha még 10 percig nem lesz, akkor 1 órája nem lesz Facebook. Ilyet 2015-ben ki tudott volna elképzelni?

22:03: Elmúlt este tíz óra. Nagy bajban vagy, ha:

22:07: TRAGÉDIA: EGY ÓRÁJA NINCS FACEBOOK

22:18: :'-((((((((((((((((((((((((((((

22:25: Többen állítják, hogy visszajött nekik a Facebook, az elmúlt percekben egyesek sikerrel posztoltak is, ám ezek csak átmeneti győzelmek, egyelőre távolról sem látszik úgy, hogy a világ legnépszerűbb közösségi oldala élne.

Van, akinél azt írja ki, hogy:

facebook nagy leállás

Másnál vagy máskor még ennyit sem:

fb_down

Ez pedig már mindennek a vége:

fb_down1

Zárás előtt a Facebook közel 4 százalékot esett a tőzsdén, 89 dollár 25 centre – írja a Reuters.

Sokaknál a Facebook-birodalom része, az Instagram is lehalt vagy legalábbis döcög. De ami még rosszabb: a könnyű szex csodaszere, a Tinder is lehalt, hiszen az is a Facebooké.

Az előbb viszont egy aggódó szerettem rám tudott írni Facebook Messengeren, gondolom azért megy, mert az egy külön app.

Hogy hol van ilyenkor az iwiw, amikor szükség lenne rá? Több mint egy éve lelőtték a szemetek.

Olvasónk, András jótanácsa: „konzerveket, pokrócokat, túlélőpakkokat készíteni!”

Balog Richárd kétségbeesett segélykiáltása:

„A Facebookkal egy időben szállt el a rádióm weboldala is. Pár pillanatra 21:45 perckor visszajött ,majd megint eltünt. Majd jó kártéritést kérhetünk :D esetleg nem tudnak valamit, megint mért szállt el, és mi köze az én oldalamhoz a Facebook leállása?”

Mindez egy nappal azután történt, hogy Mark Zuckerberg elment az ENSZ-be Bonóval. Véletlen? Aligha.

A 444-et kiadó Magyar Jeti Zrt. vezérigazgatója, Kardos Gábor azt mondta: „Erről kéne előadnom holnap, vezérigazgatóilag, szakmailag. De most kiposztolom a fészbukra, hogy nem fogok. Tárgytalan. Sőt, ki se posztolom. A fészbukra. Nem én.”

photo_camera Fotó: Justin Sullivan / Getty Images

Hivatalosan még sem Barack Obama, sem Ferenc pápa nem közölt semmit a Nagy Leállásról. Az biztos, hogy Magyarország nem volt felkészülve egy ekkora mértékű Facebook-leállásra.

nemzetközi sajtó (Fox, az International Business Times, az Express, a Venture Beat, a Patch) is a témával foglalkozik. Még Karacsiban sincs Facebook.

A Facebook egyébként a világon mindenhova el akarja vinni az internetet, épp mostanában jelentették be, hogy az ENSZ-szel együttműködve sürgősen internetet akarnak vinni a világ menekülttáboraiba. Mivel a világon facebookozók milliói hiszik azt, hogy a Facebook maga az Internet, ezért talán mondhatjuk, hogy a világ jelentős részén nincs internet.

nincs internet south park

Ez egy hónapon belül a harmadik, egy héten belül a második leállás: csütörtökön hosszú tízpercekig nem volt elérhető, de végül, amikor már tényleg veszélyben volt a világgazdaság, szerencsére visszajött. Akkor azt írták: „We’re working with our core infrastructure teams to identify the issue and will update you when we have more information”, de azóta sem adtak magyarázatot arra, hogy történhetett meg a tragédia.

Disclaimer: ezen a cikken azért nincs lájk, mert lehalt a Facebook!!! (Update: már van!!! Facebook!!!)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.