Orbán Viktor felovasta a beszédét az ENSZ-ben

migráció
2015 szeptember 30., 19:55
comments 339

A magyar miniszterelnök este fél 10-kor felolvasta a beszédét az ENSZ Közgyűlésén, ahol a migránsválságról beszélt angolul néhány percet.

Mint mondta:

„Ez nem egy menekültválság. Ez egy tömeges migrációs áramlás, ami gazdasági bevándorlókból, menekültekből, menedékkérőkből és külföldi harcosokból áll. Ez egy ellenőrizetlen és szabályozatlan folyamat.”

Orbán szerint még a „kihívás dimenzióiról” sincs egyetértés, és a magyar kormány szerint a migránsáradat utánpótlása korlátlan. „Nem elmélet, hanem tény, hogy a magyar határhoz Szíriából, Irakból, Pakisztánból, Afganisztánból és legújabban a szubszaharai régióból érkeznek” – ismételte el Orbán New Yorkban azt, amit Európában már többször elmondott.

„Hadd tegyem abszolút tisztába: Európa nem fogja tudni egyedül viselni ennek a terhét. Ha a jelenlegi trend nem változik, Európa destabilizálódni fog.”

Orbán ezért arra sürgette Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárt, hogy kezdjen tárgyalásokat a probléma globális szinten való kezelésről, megint a világkvótát ajánlotta.

„Szívből együttérzünk azokkal, akik úgy döntöttek, hogy elhagyják az otthonaikat”

– mondta Orbán, aki 3 hete többször is azt üzente a menekülteknek, hogy: „Ne. Gyertek.”

photo_camera Orbán Viktor beszédet mond az ENSZ-közgyűlés rendkívüli menekültügyi tanácskozásán a világszervezet New York-i székházában 2015. szeptember 30-án. Mögötte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b), valamint Bogyay Katalin magyar ENSZ-nagykövet (b2). (Fotó: Botár Gergely / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI)

Most azt mondta, hogy ezek az emberek az országaik rossz kormányainak, az elhibázott nemzetközi politikai döntéseknek és az emberkereskedelemnek az áldozatai, illetve annak, hogy Európa olyan elhibázott politikát folytat, ami olyan elvárásokat gerjeszt, amiknek lehetetlen megfelelni.

„Morális felelősségünk, hogy visszaadjuk ezeknek az embereknek az otthonaikat és az országaikat. Nem lehet az a célunk, hogy egy új európai életet biztosítsunk nekik” – mondta Orbán, aki szerint segítenünk kell a menekülteknek, hogy visszakaphassák a saját életüket a saját otthonaikban, ehhez pedig békét és gazdasági stabilitást kell biztosítanunk ezeken a helyeken.

A növekvő muszlimellenességről is beszélt:

„Én egy keresztény országból jövök, ezért hangsúlyozni szeretném, hogy a keresztény megközelítés nem tolerál semmilyen muszlimellenes politikát. A muzulmán hit, amit tisztelünk és becsülünk, nem felelős ebben a tömeges migrációs mozgásban. Arra kérlek benneteket, hogy csatlakozzatok az erőfeszítéseinkhez, hogy megelőzzük a muszlim-ellenes érzelmek terjesztését.”

Pedig 3 hete arról beszélt, hogy nem akarunk együtt élni nagy számú muszlim közösségekkel, mert neki nem tetszik, ami ebből Nyugat-Európában következett.

Orbán azzal zárt, hogy a migrációnak rendezettnek, biztonságosnak, szabályozottnak és felelősségteljesnek kell lennie.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.