Mentális problémái voltak az oregoni lövöldözőnek

külföld
2015 október 03., 03:28
comments 202

Elmeorvosi problémái voltak Christoher Sean Harper-Mercernek, aki csütörtökön fegyveres támadást hajtott végre saját főiskolai csoporttársai ellen az Oregon állambeli Roseburgben - derült ki pénteken hivatalos és rendőrségi forrásokra hivatkozó tájékoztatásokból.

Az ámokfutó, mielőtt rendőrök végeztek volna vele, kilenc embert lőtt agyon. John Hanlin megyei seriff péntek délután közölte az áldozatok kilétét, akiknek életkora 18 és 67 év között volt. A seriff egyúttal hivatalosan megerősítette Harper-Mercer korábban csak a sajtóból ismert személyazonosságát is.

A rendőrség szerint Harper-Mercernél, aki repeszálló mellényt viselt, a támadáskor

hat lőfegyver - egy .556-ös kaliberű, félautomata Del-Ton karabély és öt pisztoly, köztük egy 9 milliméteres Glock és egy .40-es kaliberű Smith & Wesson, valamint egy ugyanilyen kaliberű Taurus -, illetve öt tartalék tár volt.

Otthonában a házkutatás során további hét fegyvert találtak.

Mindet törvényesen szerezte be.

Az elkövetőről hivatalos katonai forrásból kiderült, hogy 2008-ban mintegy egy hónapig szolgált a hadseregben, ahonnan azonban az alapkiképzést követően - egyelőre meg nem nevezett okok miatt - leszerelték.

A támadó, aki maga is a Umpqua Városi Főiskola hallgatója, mi több, az általa megtámadott hallgatói csoport tagja volt, sajtóértesülések szerint a nácizmus, a rasszizmus és a Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) terrorszervezet szimpatizánsa volt, érdeklődött a fegyveres ámokfutók iránt, és gyűlölte az intézményes vallást.

Szomszédjai szerint indulatos ember volt, aki nem szerette a társaságot, és még csak nem is köszönt.

Az NBC szerint Harper-Mercer egy több oldalas, gyűlölettel teli nyilatkozatot hagyott a főiskolai előadóteremben. A sebesültek hozzátartozói szerint a támadó a vallásukról kérdezte az áldozatait, mielőtt agyonlőtte őket.

Obama elnök, aki elrendelte, hogy az amerikai zászlókat a keddi naplementéig eresszék félárbocra, pénteken megígérte, hogy elnökségének hátralévő részét a fegyveres erőszak elleni fellépésre kívánja felhasználni. Azonban nem a törvényalkotás terén próbál meg fellépni - amit eleve lehetetlenné tesz, hogy a kongresszus mindkét házában a republikánusok vannak többségben - hanem a problémának a közvéleményben való tudatosítása terén.

„Rendszeresen fogok erről beszélni, politikai kérdést fogok csinálni belőle. Mert a tétlenségünk politikai döntés”

- mondta azzal kapcsolatban, hogy az Egyesült Államokban néhány hónapos rendszerességgel megismétlődnek a lőfegyverrel elkövetett csoportos emberölések.

Az elnök szerint kevesebb lenne a gyilkosságok száma, ha nehezebbé válna a fegyverhez jutás. Arra bátorította az amerikaiakat, hogy olyan politikusokat válasszanak meg, akik az általa helyesnek mondott álláspontot képviselik.

photo_camera Jeb Bush (AFP)

Jeb Bush republikánus elnökjelölt-aspiráns bírálatok kereszttüzébe került, miután pénteken Dél-Karolinában a fegyvertartás megszigorítása és a kérdésbe való kormányzati beavatkozás ellen érvelve az oregoni esetről kijelentette:

„ilyen dolgok előfordulnak”.

(MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.