4 nap alatt 4-szer változtatta meg az amerikai hadsereg a kórházbombázás történetét

külföld
2015 október 07., 07:50
comments 119

Míg az Amerikai Egyesült Államok általában az elsők között kéri számon és ítéli el más országok félresikerült légicsapásait, a saját hibáit is nagyon zavarosan tárja a világ elé. Először szombaton hajnalban jelentek meg hírek arról, hogy az amerikai hadsereg légicsapást hajtott végre az észak-afganisztáni Kunduzban, ahol az afgán hadsereg és szövetségesei épp a tálibokkal harcolnak.

Szombaton Brian Tribus ezredes, az Afganisztánban harcoló amerikai alakulatok szóvivője annyit közölt, hogy az amerikai légicsapás során járulékos kár keletkezhetett egy közeli egészségügyi építményben. A közlés szerint a légicsapás olyan fegyveresen ellen irányult, akik fenyegették a térségben harcoló szövetséges haderőt.

Sérültek a kunduzi kórházban a légitámadás után. MSF/Pool / Anadolu Agency

Azóta kiderült, hogy a légicsapás az Orvosok Határok Nélkül (francia rövidítéssel: MSF) nemzetközi segélyszervezet kunduzi kórházát érte, több mint egy órán át tartott, és a szervezet 12 tagja mellett 10 pácienst gyilkolt meg. Az MSF háborús bűncselekménynek nevezte az ügyet, hiszen a kórház koordinátáit az intézmény felállítása óta folyamatosan jelentették a térségben harcoló haderőknek, az amerikaiaknak például legutóbb szeptember 29-én, azaz a támadás előtt 4 nappal küldték el a kórház pontos adatait

Vasárnap már azt mondta szintén Brian Tribus ezredes, hogy a légicsapásra azért volt szükség, mert fegyveresek közvetlenül tüzeltek azokra az amerikai egységekre, amik tanácsadói szerepben működtek együtt a várost visszafoglaló afgánokkal. De még a vasárnapi közleményben is az szerepelt, hogy a támadás a kórház környezetében történt.

Ehhez képest az MSF azt állítja, hogy az egy órás légicsapás alatt jelezték is, hogy hagyják abba a bombázást, mert egy kórházat támadnak.

Lángokban az MSF kórháza a kunduzi légitámadás után. MSF/Pool / Anadolu Agency

Hétfőn már John Campbell tábornok, az Afganisztánban harcoló amerikai és NATO-erők parancsnoka azt mondta, hogy afgán katonák kérték a légitámadást, mert tűz alá vették őket. Ebben közleményben tehát már nem amerikai katonákat lőttek, és nem amerikai katonák rendelték a légicsapást.

Kedden megint változott a helyzet. John Campbell tábornok már azt mondta, hogy bár afgánok indítványozták, hogy legyen légicsapás, de a helyszínen lévő amerikai egységek szigorú szempontok szerint ellenőrizték az indítványt, és ők rendelték meg közvetlenül a támadást.

A legtöbb közlemény emellett arra enged következtetni, hogy a tálibok ellen harcoló afgánokat és/vagy amerikaiakat a kórház területéről vették tűz alá, és az afgán belügyminisztérium szóvivője mondta is, hogy a légicsapás 10-15 terroristával végzett a helyszínen.

Az MSF vezetői szerint az amerikai mellébeszélés is azt bizonyítja, hogy független vizsgálatra van szükség az ügyben, mert ha csak az amerikai hadsereg vizsgálódik, akkor kedvükre eltussolhatnák az ügyet.

A Guardian megkérdezett egy nemzetközi jogi szakértőt is a dologról, ő azt mondta, hogy az a fontos, hogy az amerikaiak értesítették-e a légicsapás előtt a kórház személyzetét, vagy nem. Ha igen, akkor a légicsapás nem minősül háborús bűncselekménynek, ha nem, akkor de. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.