Még mindig tud botrányt okozni a Sátáni versek

KULTÚRA
2015 október 09., 19:37
comments 105

Szaúd-Arábia tiltakozott Csehországnál Salman Rushdie brit író Sátáni versek című könyvének kiadása miatt. Rijád állítólag azt kérte a diplomatától, hogy próbálják megakadályozni a mű megjelenését.

Lubomir Zaoralek cseh külügyminiszter közölte, hazája nem fog beavatkozni a kötet kiadásába."Csak annyit válaszoltunk, hogy Csehországnak megvannak a maga törvényei, amelyeket mindenkinek be kell tartani" - mondta a cseh külügyminiszter a CTK hírügynökségnek. 

Csehországban 1994-ben már kiadták Rushdie művét. Idén a Paseka könyvkiadó adta ki újra, mert szakértők szerint az első kiadás fordítása nem volt jó minőségű. 

 Salman Rushdie-ra Khomeini ajatollah, Irán vallási vezetője 1989-ben fatvát és milliós vérdíjat bocsátott ki, mert a muzulmánok szerint az 1988-ban Nagy-Britanniában kiadott mű sérti az iszlámot. Rushdie emiatt hosszú ideig bujkálni kényszerült. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.