A hivatalosnál kétszer több lehet a mekkai zarándoklat áldozatainak száma

Tbg
2015 október 10., 06:23
comments 22

Az amerikai hírügynökség, az AP kalkulációja szerint a szaúdi hivatalos közlésnek a duplája, 1,470 lehet a halottak száma az idei mekkai zarándoklaton, és még több százan eltűntnek vannak nyilvánítva. 

Ezzel pedig a modern idők legtragikusabb zarándoklata lehet a 2015-ös, a fekete rekordot eddig az 1990-es tartotta, amikor a több millió muszlim zarándok közül 1426 vesztette életét, a tömegben.

A halottak számának ilyen radikális növekedésének az lehet az oka, hogy Szaúd Arábia szeptember 26-a óta nem adott ki frissebb információt a két nappal korábbi katasztrófa áldozatainak számáról.

Ennek feltehetően politikai okai lehetnek, a szaúdi királyságban meginogni látszik a belső hatalmi egyensúly, emiatt a hagyományoshoz képest rettenetesen feszült a belpolitikai hangulat, de a világ összes muszlim országa is árgus szemmekkel figyel Rijádra, amely régóta felelőse a szent helyen tartott zarándoklat biztosításáért. 

Ehhez képest a halálos zarándoklat előtt szeptember 11-én egy daru ledőlése okozta 111 ember halálát a mekkai nagy mecsetnél. A későbbi tömegszerencsétlenség egyik felelőseként pedig felmerült az egyik szaúdi herceg neve is, aki autókonvojával zavarhatta meg a tömeget. (A tömeg mozgásának tudományos megközelítéséről itt írtunk.)

Az AP úgy kalkulált, hogy összeadta az érintett országok által közölt adatokat (A zarándoklatra a világ 180 országából érkeztek.)

Irán 465, Egyiptom 165, Indonézia 120, India 101, Nigéria 99, Pakisztán 93, Mali 70, Banglades 63, Szenegál 54, Benin 51, Kamerun 42, Etiópia 31, Szudán 30, Marokkó 27, Algéria 25, Ghána 12, Csád 42, Kenya 8 és Törökország 3 halottról számolt be és több száz eltűntről. (AP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.