Több mint nyolcvan halott egy törökországi békéért szervezett felvonuláson

Tbg
külföld
2015 október 10., 08:05
comments 214

Legalább két robbanás történt néhány másodpercen belül Törökország fővárosában, Ankarában a vasútállomás mellett egy békéért rendezett felvonuláson szombat délelőtt. Egyelőre nem tudni, hogy pontosan hányan haltak és sérültek meg, eleinte 20-30 halottról szóltak a hírek, később már 86 halottról és kétszáz sérültről. 

Egyelőre csak a közösségi médiában látható valami az esetből, ezen a tweeten konkrétan a robbanás is látszik:

A felvonulást számos párt és civil szervezet közösen szervezte, köztük a mérsékelt kurd párt , a HDP azért, hogy a török hatóságok és a fegyveres kurd szervezet, a PKK befejezzék a háborúskodást. 

A demonstrálók "Békét most!" feliratú transzparensekkel érkeztek, de vérfürdő lett belőle. Ez a kép, rajta a vérnyomokkal és a transzparenssel elég jól visszaadja a helyszín tragikumát:

A HDP később tiwtterén közölte, a török rendőrök a megzavarodott tömegben azokat is ütötték, akik a sebesülteket próbálták kimenteni. Az AFP arról tudósít, a robbanás után a rendőrök a levegőbe is lövöldöztek, hogy a tömeget feloszlassák, de csak fokozták ezzel a pánikot.

A hatóságok most az öngyilkos merénylet gyanúját próbálják igazolni, feltehetően erről van szó.

Az országban jövő hónapban lesznek választások. Utoljára merénylet a mostanihoz hasonló békemeneten júniusban volt Törökországban, Diyarbakir városában.

A török elnök, Recep Tayyip Erodgan közleményben közölte, hogy az ország egysége és békéje ellen intézett terrortámadás történt szerinte. A belügyminiszter arról beszélt a sajtótájékoztatón, hogy nincs oka lemondani, mivel nem történt biztonsági mulasztás.

(BBC/Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.