A belarusz elnök nagyon izgatott, hogy összejön-e neki a mai választáson a 80 százalék

külföld
2015 október 11., 11:31
comments 94

Mivel Fehéroroszországban a legtöbb ellenzéki párt bojkottálja a választásokon való indulást, így az Európa utolsó diktátoraként emlegetett Alekszandr Lukasenka elnöknek a mai szavazás miatt sincs sok izgulni valója.

Számára a mai nap nagy kérdése az, hogy összejön-e a 80 százalék fölötti eredmény.

A 21 éve hatalmon lévő Lukasenka legkomolyabb kihívója egy nem túl ismert politikai aktivista, Tatiana Korotkevich, aki a modernizációval és a békés átmenettel kampányol. A belorusz ellenzéki pártokat megosztotta, hogy támogassák-e Korotkevichet az amúgy sem tiszta választáson vagy bojkottálják az egészet, ahogy van. Rajta kívül indul még két jelölt, de a belorusz ellenzék nagyobb nevei közül egy sincs köztük.

A 2010-es választások után az ellenzéki tüntetéseket szétverette, a bírálóit pedig börtönbe záratta. Volt, aki csak most augusztsban szabadult.

Alexander Lukasenka kedvenc fiával ünnepli a demokráciát  - Fotó: AFP/Maxim Malinovsky
photo_camera Alexandr Lukasenka kedvenc fiával ünnepli a demokráciát
- Fotó: AFP/Maxim Malinovsky

Ráadásul az Ukrajnában kitört háború is Lukasenkát erősítette. Az emberek elbizonytalanodtak abban, hogy ezen áron megérné-e megdönteni a a rendszert. Lukasenka pedig rá is játszik erre, gyakran beszél arról, hogy csak ő képes fenntartani a rendet az országban.

Ráadásul az ukrán válság hatására Lukasenka a nyugati hatalmakkal is jobb viszonyba került. Ennek erősítésére a kampányban több olyan kijelentést is tett, ami az Oroszországtól való távolodásra utalt. Október elején arról beszélt, hogy nem biztos, hogy szükségük van arra az orosz katonai reptérre, aminek a felépítéséről még 2013-ban megállapodott az oroszokkal. A Bloombergnek pedig olyanokat mondott, hogy Amerika nélkül nincs stabilitás sem.

A nyugathoz való közeledéssel valószínűleg azt akarja elérni, hogy az EU lazítson a Fehéroroszország elleni szankciókon, valamit Putyinnak is meg akarja mutatni, hogy a feltétlen lojalitásnak megvan az ára.

(The Independent/Spiegel)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.