Az Egyesült Államok kártérítést fizet a tévedésből szétlőtt kórház áldozatai után

külföld
2015 október 11., 04:36
comments 64

A Pentagon szóvivője szerint azok, akik megsérültek és a halálos áldozatok hozzátartózói pénzbeli kártérítést fognak kapni az Egyesült Államoktól. Hozzátette: fontosnak tartják, hogy foglalkozzanak a tragikus baleset következményeivel. Továbbá külön alapot hoznak létre a szétlőtt kórház újjáépítésére.

A múlt héten legalább 22-en vesztették életüket , mikor az amerikai légierő lebombázott egy kórházat az észak-afganisztáni Kunduzban, ahol az afgán hadsereg és szövetségesei épp a tálibokkal harcolnak. A támadás után egy héttel még 30 eltűnt embert keresnek.

Az afgán hadsereg vizsgál egy helyszín Kundizban, ahol korábban harcok dúltak a tálibok és a hadsereg közt (AFP)
photo_camera Az afgán hadsereg vizsgál egy helyszín Kundizban, ahol korábban harcok dúltak a tálibok és a hadsereg közt (AFP)

Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű francia szervezet háborús bűncselekménynek minősítette a támadást, és azt követelte, hogy független, nemzetközi bizottság vizsgálja ki a tragédia körülményeit.

A támadás miatt Barack Obama bocsánatot kért az Orvosok Határok Nélkül elnökétől és az afgán vezetéstől is.

Az amerikai hadsereg elismerte, hogy hibáztak, de a héten egyre zavarosabb magyarázatokat adtak arra, hogy pontosan ki a felelős a kórház szétlövéséért.

Először arról beszéltek, hogy a légicsapásra azért volt szükség, mert az amerikai egységek közvetlen tűz alá kerültek a közelben, majd pár nappal később már azt mondták, hogy a végzetes támadást az afgán erők kérésére hajtották végre. Majd másnapra ismét megtolták annyival, hogy az afgánok kérését a a helyszínen lévő amerikai katonák ellenőrizték és hagyták jóvá.

Az Orvosok Határok Nélkül vezetői szerint az amerikai mellébeszélés is azt bizonyítja, hogy független vizsgálatra van szükség az ügyben, mert az amerikai hadsereg csak eltussolná az ügyet. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.