Most már tényleg nagyon úgy tűnik, hogy Joe Biden talán valószínűleg lehet, hogy elindul a 2016-os elnökjelöltségért

külföld
2015 október 16., 12:33
comments 30

Immár nem Joe Biden barátai, közelebbi és távolabbi munkatársai, hanem maga az Egyesült Államok regnáló alelnöke hivogatja a demokraták még nem szerződtetett stratégáit a három korai előválasztó államban, Iowában, New Hampshire-ben és Dél-Karolinában, értesült a CNN, mondjuk azoktól a közeli-távoli munkatársaktól, akik korábban maguk hivogatták a stratégákat, hogy ezzel is nyomást gyakoroljanak az alelnökre, hogy az vállalja a jelölést.

AFP PHOTO / SAUL LOEB
photo_camera AFP PHOTO / SAUL LOEB

Na, ezek szerint a "beszélgetések tartalmát ismerő" források szerint Biden egész héten telefonálgatott, és mert azt maga Biden is elismeri, hogy a családja is nagyon szeretné, ha elindulna, ez már tényleg azt jelentheti, hogy

Biden talán tényleg elindulhat a demokrata jelöltségért Hillary Clintonnal szemben.

AFP PHOTO / SAUL LOEB
photo_camera AFP PHOTO / SAUL LOEB

Biden családja azért akarja annyira rábeszélni erre az alelnököt, mert szerintük

  • Bidennel van a legjobb esélye a demokratáknak a Fehér Ház megtartására;
  • ha Biden nem indulna, akkor egész életében bánná, hogy nem adott magának még egy esélyt.

Az utóbbi valószínüleg igaz, az előbbi pedig bizonyos közvélyemény-kutatások szerint reális eshetőség. Ezeket a közvélemény-kutatásokat persze érdemes egy csipetnyi sóval fogyasztani, merthogy az erősen a republikánusok felé hajló Fox News rendelte őket, de az derül ki belőlük, hogy

  • Hillary Clinton minden lehetséges republikánus jelölttel szemben hátrányban van - Donald Trump 5 ponttal, Ben Carson 11-gyel vezet elötte, hogy csak a két legidiótább republikánus jelöltjelöltet emeljem ide;
  • Biden minden republikánus kihívójával szemben előnyben van - Trumpot például 13 ponttal előzi.

(A közvélemény-kutatásokat a Real Clear Politics felmérésösszegző oldalán, az október 13-án közölt kutatások között találják.)

AFP PHOTO / SAUL LOEB
photo_camera AFP PHOTO / SAUL LOEB

Ez alapján a demokraták maguk is lelkesedhetnének az ötletért, hogy Biden bejelentkezzen a versenybe, mert bár a korai előválasztó államokban Hillary veszített némit az előnyéből - amit részben az amerikai mércével már-már szélsőbaloldali Bernie Sanderst övező hype, részben pedig az magyarázhat, hogy amikor az éllovas jelölt, ez esetben Clinton, annyira megkérdőjelezhetetlen esélyese a versenynek, a korai előválasztó államok polgárai hajlamosak izgalmassá tenni a versenyt -, pillanatnyilag teljesen valószínűtlennek tűnik, hogy ne ő nyerje a jelöltséget.

Ez esetben a demokraták egy nagyon megosztó és aktuálisan több kellemetlen botrányba - Bengázi, email-ügy - is belekeveredett jelölttel indulnának neki a 2016-os választásnak. Ami komoly kockázatvállalás lenne most, hogy amúgy a törvényhozás mindkét házában a republikánusok vannak többségben, és ahol ezt a többségüket a választókörzetek testreszabottsága miatt valószínűleg a jövő novemberi választás után is megőrizhetik.

AFP PHOTO / SAUL LOEB
photo_camera AFP PHOTO / SAUL LOEB

Így hát Biden mozgolódása értelemszerűen felkavarta az állóvizet, még akkor is, ha továbbra sem jutottunk túl a feltételes módon. Pedig az idő szorít, a demokraták a héten elkezdték a jelölti vitákat, és Clinton az elsőn a közmegegyezés szerint kimondottan jól szerepelt a vele meglepően udvariasan és óvatosan bánó riválisaival szemben, akik még nála is jobban próbálták jelentéktelennek feltüntetni a Clintont övező botrányokat. "Ami a [jelöltség bejelentésének] időzítést illeti, biztos vagyok benne, hogy az alelnök tudatában van a gyakorlati szükségletnek, hogy a végső döntését mihamarabb meghozza" - írta Biden egyik közeli munkatársa, a volt delaware-i szenátor Ted Kaufman egy, a CNN birtokába került, Biden támogatói körének küldött csütörtök éjszakai levelében. (Címlapkép: AFP PHOTO / SAUL LOEB)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.