10 sorozat a hosszú hétvégére

Sorozat
2015 október 23., 15:51
comments 193

Lehet benne spoiler!

Fear the Walking Dead

A kedvenc az őszi szezonban, és a zombis sorozatok között. Pont, mert nincsenek benne nagyon zombik. Arról szól, hogy viselkednek teljesen átlagos emberek egy nagyon súlyos krízishelyzetben. Azt feszegeti, hogy amikor az életbenmaradás a tét, lehet-e, kell-e embernek maradni. Az a jó apa, az a jó ember, aki bestiálisan megkínoz valakit, ha azt gondolja, hogy ezt a családja biztonságáért tesz? Az a jó apa, az a jó ember, aki még a szerettei érdekében sem kegyetlenkedik?

Egy évad volt 6 résszel, már lement mind. Jövőre jön a következő.

The Knick

Hogy milyen volt az élet a XX. század legelején, vagy milyen volt az Egyesült Államokban, azt nem mutatja be pontosabban sorozat, mint a New York-i Knickerbocker kórházról szóló Knick. Meg azt, hogy sok szempontból milyen borzalmas volt az élet. A modern orvostudomány, a sebészet még nagyon máshogy nézett ki, mint ma, ha a betegek harmada-fele meghalt, az simán lehetett jó eredmény. De nem csak a kórházas részek az izgalmasak. Az új évad első pár perc alatt mutatja be az amerikai elit és a szegények közötti, már akkor is óriási társadalmi különbségeket, a feketékkel és ázsiaiakkal szembeni rasszizmust, a nők megalázó helyzetét, a drogfüggőség poklát.

A 2. évad kezdődött, 1 rész ment le.

Manhattan

Az 1940-es években, a II. világháború alatt az Egyesült Államok titokban elkezdett dolgozni az atomfegyver kifejlesztésén. Ez volt a Manhattan-projekt. A munka nagy része Új Mexikó állam sivatagos részén, egy Los Alamos nevű területen folyt. Az ország legzseniálisabb tudósai és családjaik éltek itt többé-kevésbé elzárva a külvilágtól, és néha egymástól, hogy Amerika az oroszokat és nácikat megelőzve megépíthesse az atombombát. A sorozat nem csak erről a munkáról, és a világpolitikáról szól, hanem arról is, hogy milyen kb. idegen, kényelmes élethez szokott embereknek összezárva élni a sivatag közepén, hogy ez hogyan viseli meg őket, családjaikat. És arról is, hogy a munkájukban zseniális, nagyszerű emberek hogyan elviselhetetlen seggfejek a magánéletükben.

Most a 2. évad megy, eddig 2 rész volt.

Show me a Hero

Ez a Wire, a Generation Kill és Terme, szóval kb. a világ 3 legjobb sorozatának író/producerének, David Simonnak az új projektje. Egy igaz történet feldolgozása.

Egy Yonkers nevű amerikai kisvárosban egy bíró elrendeli, hogy a szegényeknek (köztük sokan feketék, latinok) készülő, támogatott lakásokat nem lehet egy szegénynegyedbe, gettóba építeni. A település tehetősebb, fehér részein kell helyet találni és házaknak és a lakóiknak. Ennek az ott élők nem örülnek. Ahogy az augusztusban lefutott sorozatban bemutatják a szegényekkel, idegenekkel szembeni elutasítást, és azt, hogy ebből hogyan lehet politikai tőkét kovácsolni, az az itthon szeptemberben tetőzött menekültválság közben elég sokszor visszaköszönt.

Egy évad volt 6 résszel, nem is lesz több.

The Good Wife

Ezt a sorozatot az elmúlt ~3 évben a szerkesztőségből többen is úgy néztük, hogy biztosan az lesz az utolsó évad, és milyen jó pillanat is pont az a befejezésre. Aztán mindig folytatták. És bármennyire féltem, hogy most már biztosan lapos és érdektelen lesz, nem lett az. A listán szereplő többi sorozatnál a Good Wife könnyedebb, kevesebb dolgot akar mondani a világ vagy az emberek mindenféle "komoly"/"fontos" konfliktusairól, de közben továbbra is izgalmas a sztori, jók a színészek.

A 7. évadnál tart, eddig 3 rész ment abból le.

Homeland

A Homeland nagyon hullámzó. Az első évad iszonyú erős volt, az készült az izraeli Gideon Raff Prisoners of War című sorozata alapján. Odáig azóta sem sikerült felérni. A mostani évad izgalmasan indult, ez sem borzasztó mély, de van benne Szíria, menekültválság, ISIS, nyugatról a háborúba szökdöső gyerekek, "Snowden", szóval ígéretes.

Az 5. évadnál tart, eddig 3 rész ment le.

The Walking Dead

Az első pár évadot szerettem, aztán eluntam, de az utóbbi időben megint megjavult. Még mindig önkényesek néha a szituációk, elnagyoltak egyes szereplők, de ha az új irány azzal foglalkozik, hogy hogyan lehet új "civilizációt" de legalább is nagyobb működő közösséget alapítani a világ romjain, akkor az azon túl is izgalmas lehet, hogy most sikerül-e a jóknak elmenekülne a gonosz zombik / emberek elől, vagy sem.

A 6.évadnál tartunk, abból eddig 2 rész ment le.

Narcos

Pablo Escobar kolumbiai kokainatyaúristen élete. Ez egy sokszor feldolgozott történet, azok közül ez a Netflixes egy erős darab, de sokszor Wikipédia-szagú, szájabrágós. Sokat nem ad sem az Escobar legendához, sem a nemzetközi drogkereskedelemhez, sem semmi máshoz. Ahhoz képest, hogy az Elite Squad rendezője, José Padilha csinálta, nekem csalódás volt, de még így is élvezhető.

Egy évad volt, jövőre jön a következő.

Last Man on Earth

Ennek a sorozatnak az első két része hibátlan volt, onnan azért az ötletek egy része ismételgetés, de még mindig szórakoztató. Egy vírus (?) megölt mindenkit (?) a Földön, a túlélők szórakoztatóan unatkoznak.

A 2. évad megy most, 4 rész ment le.

Fargo

Megint hullanak az emberek az amerikai középnyugaton. Ez a sorozat egyszerre viszi tovább a Cohen-testvérek 1996-os Fargo című filmjének a hangulatát, de közben a saját jogán is értékes.

A 2. évad megy, 2 rész volt eddig.

Ajánlók még:

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.