A Zara alapítója a világ leggazdagabb embere

PÉNZ
2015 október 23., 13:32
comments 230

A Forbes szerint a spanyol Inditex textil- és ruhagyártó multicég értékpapírjainak értéke egy nap alatt akkorát ugrott, hogy ezáltal 4 milliárd dollárral növekedett a cég fő részvényesének, a spanyol Amancio Ortegának vagyona. Ortega az alapítója a Zara divatmárkának, és ezzel 

mától ő a világ leggazdagabb embere.

A lap szerint 79,8 milliárd dollárja van. 

photo_camera Balra Amancio Ortega, a világ leggazdagabb embere, jobbján Jorge Battle, egykori uruguayi elnök még 2004-ben. Fotó: AFP

Ortegáról azt írja a Business Insider, hogy az 1936-ban, a spanyol polgárháború alatt született és szegénysorban nőtt fel; apja alig 300 pezetát keresett havonta. Ételre se volt mindig elég pénzük. Még tizenéves korában abbahagyta a tanulmányait, kifutófiúként kezdett dolgozni egy boltban, onnét küzdötte fel magát üzletvezetőnek, hogy aztán 40 évesen megalapítsa a Zarát, ami Spanyolországból indulva hódította meg a világot.

Ortega egyébként olyannyira védi a magánéletét és kerüli a nyilvánosságot, hogy amíg a new york-i tőzsdeszabályzat miatt nem volt kotelező, szinte egyáltalán nem készült róla nyilvános fotó. 79 év alatt összesen három újságírónak adott interjút. 

(Business Insider via Forbes)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.