Az akadémiák nem tolják meg a magyar foci szekerét

futball
2015 október 26., 15:33
comments 81

Négycsapatos utánpótlás minitorna van Magyarországon, ami alapján eldől, hogy kik jutnak el a 17 évesek Európa-bajnokságának elitkörébe a román, szlovák, grúz, magyar négyesből.

Nem állunk jól. Hiába leszünk lassan labdarúgó-akadémia nagyhatalom. 

A 26 fős magyar keretben hárman vannak az Európa legjobb akadémiája címet megcélzó felcsúti Puskás Akadémiából, egy játékos jött Szombathelyről az Illés Akadémiáról, öten az MTK akadémiájának tagjai, heten a Honvéd akadémiáján tanulják a focit. Van még négy játékos a Fradiból, egy-egy Debrecenből, a Vasasból, a holland PSV-ból, az osztrák Sturmból, az olasz Atalantából és a svájci Aadorfból.

Ehhez képest a minitorna első meccsén, szombaton kikaptunk a románoktól 2-1-re. Ma pedig a felcsúti Pancho Arénában játszottunk 1-1-es döntetlent a szlovákokkal úgy, hogy az utolsó pillanatban egyenlítettek a szlovákok. 

photo_camera Magyar-román 1-2. Fotó: mlsz.hu

Az alapoktól kezdtük el a gyakorlást

Végülis nem rossz ahhoz képest, hogy Szélesi Zoltán szövetségi kapitány nyáron egy pocsékul sikerült felkészülési torna után azt mondta, az alapokkal kellett kezdeni az akadémiákról érkezőkkel: 

"Varázsütésre persze semmit nem lehet megváltoztatni, főleg, hogy a fiúk az év nagy részében a klubjukban készülnek. Ahány akadémia, annyi elképzelés, azonban nekünk a válogatott fazonját kell követnünk, amellyel szeretnénk sikeresek lenni a nemzetközi porondon. Annak megfelelően már az alapoktól kezdtük el a gyakorlást: az átvételekkel, a passzokkal, a labda nélküli mozgásokkal, a csapatrészek távolságával védekezésben és támadásban. Gyakorlatilag az ábécé minden betűjén végigmentünk, hogy az alapdolgok készségszintre fejlődjenek.”

Gratulálok a srácoknak

És ahogy egy jó magyar edző, Szélesi a románok elleni 2-1-es vereségben észrevette a pozitívumokat is: 

"Gratulálok a srácoknak, mert nagyon nagy energiát mozgósítottak a játékban, ennek köszönhetően több tiszta helyzetet alakítottunk ki ellenfelünknél. Sajnos a románok a semmiből vezetést szereztek, míg mi sok helyzetet hagytunk ki, amikor pedig végre sikerült gólt lőni, akkor egyből kaptunk is egyet. A második kapott gólnál okosabban kellett volna játszanunk, talán a labdát kellett volna támadni, és akkor felszabadíthattunk volna. Összességében a játékkal elégedett voltam, több helyzetünk volt, és az ellenfelünk fölé nőttünk mezőnyben, helyzetekig is eljutottunk, de azokat nem tudtuk gólra váltani – nyernünk kellett volna. Ez a meccs sajnos nem sikerült számunkra, de tovább dolgozunk, gyakoroljuk a játékunkat, két nap múlva újra mérkőzés, így már előre kell tekintenünk". 

Büszke vagyok a srácokra

Az akkor emlegetett meccs ma volt, a szlovákok ellen. A magyarok fiatalok a 24. percben megszerezték a vezetést, aztán az 55., majd a 69. percben is kiállítottak egy-egy magyar játékost. A szlovákok a hosszabbítás utolsó pillanatában egyenlítettek. 

photo_camera Magyar-szlovák 1-1. Fotó: mlsz.hu

Szélesi Zoltán megint csak nem volt elégedetlen

"Az eltervezett játékunkat alapvetően meg tudtuk valósítani, helyzeteket alakítottunk ki, de a döntő momentumokban hozott egy-egy elhamarkodott döntés miatt nem tudtuk megszerezni az igazán fontos második gólunkat. A fiatalokra jellemző vehemenciát, a talán túlzott akarást meg kell tanulni jobban kezelni annak érdekében, hogy céljainkat megvalósíthassuk, és elkerüljük az olyan szituációkat, mint amelyeknek a végén a játékvezető piros lappal büntetett bennünket. Az utolsó percben a kezünkből kicsúszó győzelem ellenére büszke vagyok a játékosaimra, mert óriási akarattal küzdöttek, és állták a szlovák rohamokat kettős emberhátrányban is."

Ha innen nem jutunk tovább, az elég nagy szégyen lesz, a 13 csoportból az első és második helyezettek, valamint az öt legjobb csoportharmadik jut az elitkörbe.

Akár még odaérhetünk, mert komoly keresztbeverések vannak. A magyarok ugyan még nem vertek meg senkit, de a minket legyőző románokat a grúzok nagyon simán múlták felül 3-0-ra. A grúzokat viszont a szlovákok verték meg 4-3-ra (akkor is az utolsó pillanatban lőtt góllal). 

Vagyis két meccs után csoportutolsók vagyunk, a szlovákoknak négy pontja van, a grúzoknak és a románoknak 3. Nekünk 1. Csütörtökön játszunk a grúzokkal. 

Tavasszal volt már U-17-es Európa-bajnoki selejtező Magyarországon, de az már olyan elitkörös volt, ahová most csak vágyakozunk egyelőre. Akkor csoportutolsók lettünk, két vereség mellett egy döntetlennel. 

A csapatot irányító, azóta távozott szövetségi edző, Belvon Attila akkor azt nyilatkozta:

„A tizenöt–tizenhat éves korosztály játékban és eredményesség terén is nemzetközi szinten teljesít, és ekkor történik valami, ami miatt megreked a fejlődés. Lehet, hogy a felnőtté válás is az okok között szerepel, de sokkal inkább a szakmai képzésben, a játékosok hozzáállásában és a társadalmi közegben keresendő a hiba. Hogy mit és hol rontunk el, az új sportigazgató segítségével talán megfejthető lesz.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.