Szárazföldi csapatokat küld az Egyesült Államok Szíriába

háború
2015 október 30., 15:36
  • A Reuters szerint 20-30 kommandós, a különleges egységek tagjai mennek az Egyesült Államokból Szíriába.
  • Elsősorban a kurdok és más USA-val szövetséges csoportok támogatása lesz a feladatuk. Őket hívják katonai tanácsadóknak, de azért ez általában harcoló alakulatokat jelent.
  • Amerikai tisztviselők szerint a szárazföldi csapatok bevetése nem drámai változás, csak a meglévő gyakorlat módosítása.

Fontos tisztázni, hogy nem most először fognak amerikai katonák harcolni az ISIS ellen Szíriában. Már legalább egyszer, májusban összecsaptak az amerikai különleges erők az ISIS-szel, akkor a terrorszervezet egy vezetője meg is halt a harcokban. Azt sem nehéz elképzelni, hogy például a CIA már jó ideje jelen van a terepen.

Ehhez képest az, hogy mostantól kvázi állandó amerikai katonai jelenlét lesz elismert módon a konfliktusban, azért fontos fejlemény.

Az Egyesült Államok 3 fontos célt tűzött ki az ISIS elleni harcban:

  • az Irakban található Ramadi városának visszafoglalását,
  • az ISIS "fővárosának" Rakka  felszabadítását,
  • és a szélsőségesek ellen rajtaütések folytatását.

A legvalószínűbb, hogy a kurdokkal és a "demokratikus" szíriai ellenzéki erőkkel együttműködve Rakka körül lesz dolguk az amerikai csapatoknak, ahol most is heves harcok folynak.

Nagyon nehéz lesz ebben a helyzetben egyensúlyozniuk az amerikaiaknak, mert például ha a kurdokat hozzák helyzetbe az ország északkeleti részén, azzal a helyi arab lakosságot szinte az ISIS karjaiba lökik. Nekik ugyanis a kurd "uralom" sem tartogatna sok jót. Az sem érdektelen, hogy a térségben ugye hetek óta orosz katonák is harcolnak, akik gyakran pont nem az ISIS-t ütik, hanem azokat a csoportokat, akiknek az amerikai kommandósok segíteni mennek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.