Engedély nélkül kezelhetett államtitkokat a Századvég

politika
2015 október 31., 14:54
comments 61

Csütörtökön mi is hírt adtunk arról, mikor Fodor Gábor, a Liberálisok pártelnökének kérdésére Pintér Sándor belügyminiszter elárulta, hogy a Századvég Politikai Iskola 21 munkatársa rendelkezik "szigorúan titkos minősítési szintig terjedő személyi biztonsági tanúsítvánnyal." 

Forrás: Századvég Facebook.
photo_camera Forrás: Századvég Facebook.

Most a Liberálisok közleményére hivatkozva a nol.hu azt írja, hogy az írásbeli kérdésre adott válasz szerint a Századvég 2010 után olyan módon kezelhetett bizalmas állami anyagokat, hogy az ahhoz szükséges tanúsítványokat a kiválasztottak csak több év késéssel, 2013 végén kapták meg, pedig ekkor a kormány már évek óta milliárdos nagyságrendű tanácsadói szerződésben állt a think-tankkel. Az alapítvány ennél is később, csak 2014. februárjában jutott hozzá a biztonsági tanúsítványhoz. 

A Liberálisok szerint ha a tanácsadók nem dolgoztak minősített anyagokkal, az alacsony színvonalú munkára utal, ha viszont igen, jogosulatlanul kezelhették azokat, ami bűncselekménynek minősülhet. A párt a Nemzetbiztonsági Bizottság összehívását kezdeményezi. 

(nol)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.