Orosz utasszállító zuhant le a Sínai-félszigetnél

külföld
2015 október 31., 07:09
comments 356

Az egyiptomi légi irányítás szombaton reggel jelentette be, hogy a Sínai-félsziget felett elvesztette a kapcsolatot egy, többségében orosz állampolgárokat szállító utasszállítóval, ami Sarm es-Sejkből indult el Szentpétervárra. A géppel nem sokkal a felszállás után szakadt meg a kapcsolat.

Később már azt írta a Reuters, hogy az egyiptomi kormány megerősítette, hogy lezuhant a gép, és külön kormánybizottságot állítanak fel Egyiptomban, ami majd a kezeli a tragédiával kapcsolatos ügyeket.

Az egyiptomi hatóságok azt közölték, hogy a gép teljesen megsemmisült, így arra is kevés az esély, hogy túlélőket találjanak a roncsok között. A gép egy nehezen megközelíthető hegyvidéki területen zuhant le, el-Arís várostól délre, ráadásul a mentést az is akadályozza, hogy most ott rosszak az időjárási körülmények.

A mentés azt egyiptomi hatóságok szerint a Sínai-félsziget észak-keleti részének rossz biztonsági helyzete is nehezíti, a vidék jelentős részét radikális muszlim szervezetek ellenőrzik, hiszen itt van a Gázai övezet határa is, amin keresztül az ottani, Izrael ellen harcoló csoportok sokszor csempésznek fegyvereket.

Helyszíni beszámolók szerint a roncs körül rengeteg halottat látni. Már megtalálták a gép fekete dobozát, de egyelőre nagyon nehéz biztosat mondani arról, hogy mi okozhatta a tragédiát. Minden esetre már elindult egy büntetőügyi vizsgálat, ami azt hivatott feltárni, hogy történt-e emberi mulasztás.

Mielőtt a géppel megszakadt volna a kapcsolat, meredek ereszkedésbe kezdett.

Az ABC azt írja, hogy a járat üzemeltetője az orosz Kogaljmavia légitársaság, ami Metrojet vagy Kolavia néven is fut.

A fenntartásokkal kezelendő orosz állami SputnikNews szerint egyelőre semmi nem utal arra, hogy a félsziget középső részén lezuhant repülőt lelőtték volna. Az orosz állami média úgy tudja, hogy a repülő minden értékelés szerint biztonságos volt, de a gép kapitánya felszállás után technikai hibákról számolt be az egyiptomi légi irányításnak, és engedélyt kért az eredeti útvonal megváltoztatására.

Az egyiptomi külügy viszont kitett egy közleményt a Facebookra, hogy az okokat még vizsgálják, korai sejtetni bármit is.

A 7 főnyi orosz személyzet mellett 214 orosz és három ukrán utas volt a gépen, ami a BBC értesülései alapján egy Airbus A-321-es. A BBC egyébként 217 utasról ír, és 7 fős személyzetről. Az orosz légi irányítás szerint 17 gyerek volt a fedélzeten. Közülük öt holttestet már megtaláltak a mentők. Helyszíni források szerint mostanáig nagyjából 100 holttestet emeltek ki a roncsok közül.

Van azonban a gépnek egy látszólag egyben maradt része is, amit még nem tudtak megközelíteni a mentésben dolgozók. Korábban úgy gondolták, hogy ebben a roncsdarabban lehetnek túlélők, sőt a Reuters és Daily Mail szerint emberi hangokat is hallani a roncsok közül.

Az egyiptomi kormány azonban kora délután azt közölte, hogy

nincs egyetlen túlélő sem.

Vlagyimir Putyin orosz elnök részvétét fejezte ki az utasok hozzátartozóinak.

Az orosz RT azt írja, hogy az utasszállítónak az egyiptomi légtér elhagyása után a ciprusi török Lárnaka légi irányításánál kellett volna bejelentkeznie, de már ez is elmaradt.

Az egyiptomi miniszterelnök lemondta mára tervezett programját a tragédia miatt.

A Sínai-félsziget szinte egésze Egyiptomhoz tartozik, a félsziget észak-keleti részén fut az egyiptomi-izraeli határ.

Az Iszlám Állam egyiptomi csoportja szombat délután azt írta, hogy a "kalifátus katonái" vadászták le a repülőt, de ezt az értesülést más forrás egyelőre nem erősítette meg. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.