link Forrás

Teával magyarázza el a brit rendőrség, hogy a nem az mindig nemet jelent

jog
2015 november 01., 18:08
comments 648

A brit rendőrség oktatóvideója azért lett nagyszerű, mert egy olyan példán keresztül mutatja meg, mit jelent a beleegyezés és miért fontos mindez, amit alighanem mindenki elsőre képes megérteni. Hogy aztán egy olyan témára tágítsák tovább, ahol sokan még mindig nehezen fogadják el, hogyan működik a beleegyezés. 

A cél természetesen annak propagálása, hogy csak a kölcsönös beleegyezésen alapuló szexuális kapcsolat az elfogadható, minden más esetben, akármi miatt is maradjon el az egyik fél jóváhagyása, erőszak történik.

És a rendőrségi videó alapján mindez tényleg nem egy bonyolult összefüggés, elég csak egy a szexnél is egyszerűbben modellezhető társas kapcsolatra gondolni, a teaivásra.  

Ahogy a videó is mutatja, ha valakit megkérdezel, hogy kér-e egy teát, mire azt mondja hogy igen, megcsinálod és megissza, akkor minden nagyszerű és egy boldog teaivás résztvevői vagytok. 

Viszont ha azt mondja, hogy lehet, de a végén aztán amikor elkészült a tea, mégsem kéri, akkor nincs jogod megitatni vele. Ahogy az is egyértelmű, hogy ha valaki nem akar teát inni, akkor neki ne csinálj teát. Ha pedig valaki kér teát, majd miután elkészül, meggondolja magát, és inkább mégsem, akkor ezt is muszáj tiszteletben tartani. 

Szintén nagyon fontos szabály, hogy öntudatlan emberek nem akarnak teázni. Egész biztos, nem is szabad próbálkozni. Ráadásul ilyenkor nem is tudnak válaszolni arra a kérdésre, hogy szeretnének-e teát, hiszen öntudatlanok, addig pedig értelemszerűen nincs miért teát csinálni nekik. 

Elképzelhető olyan eset is, hogy valaki azt mondja, kér teát, de amíg készíted, közben elveszti az eszméletét. Ilyenkor korábban ugyan kért teát, de ez mostanra érvényét vesztette. Ha magához tér, és ismét kér, az remek, de amíg nincs rendben, addig nem szabad megitatni. 

Ugyanígy így van akkor is, ha valaki elkezdi inni a teát és közben dől ki. Ilyenkor nem szabad a maradékot leönteni a torkán, hanem biztonságos helyre kell fektetni és megvárni, amíg jobban lesz. 

Szintén fontos, hogy ha valaki egyszer teázott velünk, az nem biztos, hogy máskor is kapható lesz erre. Erőltetni vagy számon kérni rajta, hogy máskor miért kért teát, ha most meg nem, ugyanúgy elfogadhatatlan, mint ha ismeretlenül, korábbi együtteázások emléke próbálnánk meg leönteni a torkán. 

A hasonlatot amúgy nem a rendőrség találta ki, egy tavaszi blogbejegyzést dolgoztak most fel videós formában. 

Felvilágosító videós kampánnyal tavaly a pécsi rendőrség is próbálkozott, de az kevésbé sült el jól. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.