A nemzetbiztonsági bizottság vizsgálhatja, milyen titkos dokumentumokba nézhettek bele a Századvég munkatársai

POLITIKA
2015 november 02., 06:50
comments 98

Két héten belül napirendjére tűzheti a parlament nemzetbiztonsági bizottsága a Századvég-ügyet - mondta a Magyar Nemzetnek Molnár Zsolt, a bizottság MSZP-s elnöke. Molnár szerint a bizottság arról kérne tájékoztatást, hogy a kormányközeli Századvég munkatársai közül kik, miért és milyen minősített dokumentumokba tekinthettek be.

Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt képviselője korábban kérdezte ezzel kapcsolatban Pintér Sándort, és a belügyminiszter válaszából az derült ki, hogy a Századvég munkatársainak 2013-ig egyáltalán nem volt államtitkok-kezeléséhez szükséges biztonsági minősítésük.

Ehhez népest a Népszabadság korábban azt írta, hogy a Századvég már 2010 óta minősített adatokkal dolgozhatott. Eszerint összesen 21 munkatárs kapott hozzáférést titkos iratokhoz. A Népszabadság szerint ha a Századvég minősített adatok ismerete nélkül írt stratégiákat, akkor azok a stratégiák nem sok mindenre jók, az állam mégis milliárdokat fizetett értük. Ha viszont minősített adatokkal is dolgoztak a századvégesek úgy, hogy nem volt ehhez megfelelő minősítésük, akkor az ilyen adatok kiadása illetéktelen személyeknek bűncselekménynek minősül.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.