Nemet váltott Nagy-Britannia legöregebb fája

természet
2015 november 02., 07:41
comments 88

Nagy-Britannia legöregebb fája, a Perthsire-ben álló Fortingall nevű tiszafa világ életében porzós fa volt. Legalábbis így tartották nyilván a 3000 és 5000 év közötti növényt.

Most azonban bogyók jelentek meg rajta, amik csak a termős tiszafákra jellemzőek. Ilyenek:

"Taxus baccata MHNT" by Didier Descouens - A feltöltő saját munkája. Licensed under CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Taxus_baccata_MHNT.jpg#/media/File:Taxus_baccata_MHNT.jpg
photo_camera "Taxus baccata MHNT" by Didier Descouens - A feltöltő saját munkája. Licensed under CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons


Ez azt jelenti, hogy a fa legalább egy része termőssé vált.

A Wikipédia szerint tiszafáknál ez nem annyira nagyon ritka, példányaik többnyire kétlakiak, de vannak egylaki tiszafák is, és nem a brit eset az első nemváltás a tiszafáknál. (Telegraph)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.