Nem az lett az ideiglenes román kormányfő, akit Ponta javasolt

külföld
2015 november 05., 11:02
comments 22

Sorin Cimpeanu oktatásügyi minisztert nevezte ki csütörtökön Románia ideiglenes miniszterelnökévé Klaus Iohannis államfő.

Az elnök alig egyperces sajtónyilatkozatában bejelentette, hogy megkapta és elfogadta Victor Ponta lemondását. Csütörtökön és pénteken elkezdi az egyeztetéseket a parlamenti pártokkal, és újdonságként jelentette be, hogy

a civil társadalom, és az elmúlt napok utcai megmozdulásainak a hangadóival is tanácskozni kíván, mielőtt meghozná döntését az új miniszterelnök-jelölt személyéről.

„Láttam önöket, hallottam önöket, tekintettel leszek az elvárásaikra!” - szólt azokhoz, akik kedden és szerdán az utcára vonultak Románia nagyvárosaiban. Elégedetten állapította meg, hogy a tömegmegmozdulások békések voltak. 

Az 1968-ban született Sorin Cimpeanu 2014 decemberétől tagja a Ponta-kormánynak. Nem tagja a kormánykoalíció egyik pártjának sem. Tudományos területről került a kormányzatba. 2012-től a bukaresti Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem rektori tisztségét töltötte be, 2013-tól pedig a Romániai Rektorok Országos Tanácsának az elnöke volt. A kormány honlapján található életrajza szerint angolul, franciául és németül is beszél.

Romániában Victor Ponta szerdai lemondásával üresedett meg a miniszterelnöki szék.

Victor Ponta a döntése bejelentésekor közölte, hogy kormánya ügyvivőként ellátja a teendőket, mindaddig, amíg új kormány alakul. Ponta ideiglenes kormányfőnek Mircea Dusa védelmi minisztert javasolta.

Az átmeneti időszak legfeljebb 45 napig tarthat. 

A román alkotmány szerint Klaus Iohannis államfő a parlamenti pártokkal folytatandó konzultáció után nevezi meg az új miniszterelnök-jelöltet, akinek tíz napon belül kell kormányt alakítania. Ha hatvan nap alatt két kormányalakítási kísérlet is sikertelenül végződik, az államfő feloszlathatja a parlamentet, és előre hozott választásokat írhat ki.

Bukarestben szerdán, Ponta lemondása után is több tízezer ember tüntetett előrehozott választásokért és további politikai reformokért.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.