Csak korlátozott menedékjogot kaphatnának a szírek Németországban

migráció
2015 november 06., 19:53
comments 376

A Szíriából érkező menekültek mostantól csak másodlagos oltalmat kaphatnának Németországban. Ez azt jelenti, hogy csak egy évre kaphatnának tartózkodási engedélyt és nem élhetnének a családegyesítés jogával, azaz a családtagjaik nem jöhetnének utánuk.

Erről Thomas de Maizière német belügyminiszter beszélt pénteken Deutschlandradio-nak adott interjújában.

Thomas de Maiziére belügyminiszter. Fotó: AFP/ John Macdougall.
photo_camera Thomas de Maiziére belügyminiszter Fotó: AFP/ John Macdougall

Másodlagos oltalmat azok kapnak, akik még nem kapták meg a sem a menekült, sem az oltalmazotti státuszt Németországban, de igazolni tudják, hogy ott ahonnan eljöttek, üldözték őket. A szíriai menekültek eddig minden esetben elsődleges védelmet kaptak, ami a teljes menekültstátusszal és három éves tartózkodási engedéllyel járt.

De Maizière azzal indokolta a szigorításokat, hogy hasonló helyzetben más államok is csak korlátozott időre tudnak védelmet biztosítani. (via FAZ)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.