Hivatalos: a magyar önkormányzatok és az iskolák nem olvassák el az emailjeiket

meghökkentő tudomány
2015 november 06., 15:27
comments 438

Kommunikációs kampányban vett részt egy ismerősöm, Miszter Gé, egykori Cink-olvasó, aminek részeként levelet küldtek a kormany.hu listájában szereplő összes polgármesternek, önkormányzatnak, jegyzőnek, tankerületi igazgatónak, iskolának és közoktatási intézménynek. A levelek olyan kódot tartalmaztak, ami visszajelzett, ha a címzett megnyitotta a mailjét.

Az ember, ha hivatalokkal vagy oktatási intézményekkel hadakozik, gyakran érzi úgy, hogy magasról tesznek a fejére. De egy dolog úgy érezni, és más dolog objektíven tudni ezt. Az eredmények ugyanis még a témában profi Miszter Gét és engem is megdöbbentettek. A sokkoló tapasztalatokról Gé a Kinja-blogján számolt be.

A kormany.hu listájában 5208 darab cím szerepelt, polgármestereké, jegyzőké és önkormányzatoké. Húsz nap, vagy majdnem három egész hét elteltével a címzettek 22 százaléka nyitotta ki egyáltalán a mailjét. A remek eredmény elérésében segített, hogy a szolgáltató állam által listázott 5208 mailcímből 875 rossz volt, olyan, amiről eleve visszapattantak a levelek.

Igen, a helyzet az, hogy 5 önkormányzati közszolgából és szolgáltató helyhatóságból 4 eleve soha el nem olvassa, amit írnak neki. Vagy mert el sem jut hozzá, vagy mert letojja.

Senki nem csinál semmit

Oké, az önkormányzatoknál senki sem csinál semmit, de az újjászervezett közoktatás majd visszadja a hitünket! Hát nem adta. A Klik oldalán szereplő mind a 176 tankerületi vezetőnek küldtek levelet, amit 7 nap elteltével 49-en nyitottak meg. Vagyis a tankerületi vezetők nem egészen 28 százaléka nyitotta ki egyáltalán a mailjét. Ám ezzel is a szféra királyai, hiszen az iskolák és közoktatási intézmények esetében már csak a címzettek nem egész 14 százaléka vette a fáradságot egy kattintáshoz 8 nap után.

A tankerületi vezetők esete azért is kirívó, mert itt tényleg személyes munkacímekről van szó, a megreformált közoktatás élcsapatának munkaeszközeiről, így még azzal sem mentegethetik magukat, hogy "oké, a központi mailboxot senki sem kezeli, de ha személyesen az Illetékesnek írtak volna, az válaszol is."

A biztonság kedvéért megkérdeztem Miszter Gét, hogy mi volt a levelek subjectje, mert ha mondjuk pénisznövelős vagy nigériai stílusú, az nyilván erősen torzítja az eredményeket. A pontos címet nem árulhatta el, de biztosított róla, hogy

"legyen annyi elég, hogy olyan subjectek voltak, amiket 100%, hogy megnyit egy iskolaigazgató, vagy egy polgármester".

Mi lehet a megoldás? Eddig nem jutott jobb az eszembe, mint a Pofonpéntek, 1 olvasatlan levél = 1 saller alapon. Az a kár, hogy ezt sem lehetne megszervezni, hiszen azok sem olvasnák el a leveleiket, akik a pofonokat adnák.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.