Személyesen Orbánnak üzennek egy bizarr közleménnyel a Nemzeti Sportban?

Média
2015 november 06., 08:40
comments 98

Itt az újkori sajtópiac legviccesebb közleménye. A saját lapjában, a tévéműsor és a sportlövészet közé rejtve jelentette be a Nemzeti Sport tulajdonosa, hogy nem lesz Habonyé vagy Vajnáé.

Az álmos reggeli Sport-lapozgatás közben éppen a szürke zónán haladtam át gyorslapozással, már a tizedik oldal utáni határvidék mélyén, ahol ilyen témák sorakoztak:

  • ifjúsági pingpong
  • női súlylökés
  • parázs birkózómeccs a csapatbajnokságban
  • sportlövészet
  • hétvégi sportműsor
  • közlemény habonyozással.

Milyen közlemény??

Hát olyan, amiben Heinrich Pecina, a lapot birtokló Mediaworks vezetője azt cáfolja, hogy a lapot a kormány házi sajtóbáróinak egyike, vagyis a Magyar Idők tulajdonosi köre, Habony Árpád vagy Andy Vajna akarná megvenni.

photo_camera

A közleményt csütörtökön délután elektronikusan egyébként már körbeküldték a sajtónak, de ez a közlési mód a nyomatott lap 15., eldugott salátaoldalán egészen rejtélyes. Sőt, annál titokzatosabb, hogy maga a hír online már előző nap megjelent. 

Ennél feltűnőbben nem is lehetne üzenni. Már csak az a kérdés, hogy kinek és miért üzent Pecina.

A Mediaworks tavaly alakult, hazai szinten igen komoly médiacég, ami felvásárolta a Ringier és az Axel Springer jó pár magyar érdekeltségét. 63 különböző lapot és médiaterméket adnak ki, a Sport mellett az övék a Népszabadság, a Világgazdaság és nyolc megyei napilap is, de van nyomdájuk is. A Mediaworks tulajdonosa az osztrák Vienna Capital Partners.

A magyar sajtópiacon mindenki tudni véli, hogy a VCP mögött áll valaki, de azt már nem, hogy ki az. A pletykákban Simicska Lajostól Spéder Zoltánon át minden olyan magyar oligarcha szerepelni szokott, akinek a neve az emberek eszébe jut.

Rejtélyes ugyan, hogy Heinrich Pecina az üzengetésnek miért ezt a bizarr formáját választotta, de kapásból tudok rá logikus magyarázatot. Ha valaki személyesen Orbán Viktornak akar üzenni valamit, úgy, hogy biztos akar lenni az üzenete célbaérésében, akkor a legjobb választás behekkelni a szöveget a Sportba. Orbán ugyanis köztudottan népsportfüggő. Felesége, Lévai Anikó ezt nyilatkozta például egy legendássá vált bulvármagazinos interjúban:

Amíg éhes, ne kérj tóle semmit! Ulti közben ne zavard! Ha kikap a csapata, kezeljük a lehető legnagyobb tapintattal. Jobb arról nem is beszélni, mekkora volt a szomorúság, amikor 8-1-re kikaptak a magyarok… Ha reggel nem akar felkelni, mondd azt, hogy van friss Nemzeti Sport, egyből kinyitja a szemét. Elsőnek kell olvasnia, volt rá példa, hogy kivasaltam, hogy ropogós legyen.

Vannak olyan pletykák is, hogy a külföldi útjain a diplomaták feladata megszervezni, hogy Orbánt frissen kinyomtatott Nemzeti Sport várja reggel. Mivel ő maga nem internetezik és igen valószínű, hogy a sajtó napi terméséről maximum összefoglalókból értesül, egy ilyen fura közlemény tökéletes lehet az eléréséhez.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.