Holtan találták Putyin egyik legfontosabb médiamágnását

Tbg
külföld
2015 november 07., 06:30
comments 185

Holtan találták washingtoni szállodai szobájában Mihail Leszin orosz médiamágnást, volt tájékoztatási minisztert, Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik szövetségesét, jelentette pénteken a helyi és az orosz média. 

photo_camera Mihail Leszin tájékoztatási miniszterként 2000-ben (jobbra) (AFP)

Szívroham érte családtagjai közlése szerint. A Washington Post úgy tudja, holttestét a Dupont Circle hotelben találták meg.

Van azonban némi ellentmondás a hírekben, figyelmeztet a Quartz: családja szerint pénteken hunyt el, míg a Russia Today szerdai halálról ír, bár mindkét forrás a szívrohamot állapítja meg a halál okaként. 

Az amerikai rendőrség nem talált arra utaló nyomot, hogy Leszin halálát idegenkezűség okozta volna, mégis az orosz hatóságokkal közös vizsgálatot indítottak a körülmények tisztázására. 

Leszin 1999 és 2004 között volt tájékoztatási miniszter, és az orosz ellenzék azzal vádolta ennek idején, hogy cenzúrázza, illetve megpróbálja elnémítani a kormánytól független médiát. 

Ezután Putyin tanácsadója lett a Russia Today nevű állami médiacsoport megalapításában, 2013-ban pedig a Gazprom gázipari állami óriáscég médiavállalkozásának a vezetője lett, de a következő évben lemondott erről.

Tavaly azzal keltett feltűnést, hogy megpróbálta letiltani a moszkvai Ekho rádiónak, hogy interjút készítsen Alekszej Navalnij ellenzéki orosz vezetővel, és általában sokat tett azért, hogy az ellenzéki orosz média mind kevesebb lehetőséghez jusson Oroszországban.

2001-ben börtönben juttatta Vlagyimir Guszinszkijt, aki nem volt hajlandó az állami Gazpromnak eladni az NTV nevű orosz tévécsatornát, de minisztersége alatt zártak be a TV6 és a TVS nevű tévék is 2002-ben és 2003-ban.

Idővel a Gazprom Media és a Video International nevű cégeken keresztül tulajdonképpen a teljes oroszországi reklám- és médiaköltést irányította - tulajdonképpen ő volt Putyin Habony Árpádja, Rogán Antalja és "a régi" Simicska Lajosa egy személyben.

Roger Wicker republikánus párti mississippi szenátor 2014 júliusában követelte, indítsanak szövetségi nyomozást annak kiderítésére, hogy Leszin nem mosott-e pénzt tisztára az Egyesült Államokban, illetve, hogy nem áll-e kapcsolatban olyan emberekkel, akiket amerikai szankciók sújtanak.

Leszin családja 2009 óta Los Angelesben él, és nemcsak hogy  a hollywoodi sztárok életmódját folytatják, de fiat több filmben producerként volt jelent, így Arnold Schwarzenegger, Brad Pitt, Shia LaBeouf és Woody Allen nagyjátékfilmjeiben.    

Leszin több millió értékű vagyonra tett szert Európában, valamint több mint 28 millió dollár értékben lakásokat Los Angelesben. (MTI/BBC/Quartz)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.