Az összes orosz atlétát eltiltaná a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség

sport
2015 november 09., 14:06
comments 240

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) háromtagú vizsgáló bizottsága a tavaly kirobbant doppingbotrány miatt az Orosz Atlétikai Szövetség és az ország atlétáinak eltiltását javasolja.

A független testület azután alakult meg, hogy az ARD német televízió tavaly decemberben az orosz atléták szervezett doppingolásáról sugárzott dokumentumfilmet.

A Dick Pound korábbi WADA-elnök vezette bizottság több hónapos vizsgálódás után döntött úgy, hogy kéri az orosz szövetség eltiltását, illetve a moszkvai doppingellenes laboratórium akkreditációjának visszavonását, valamint - egyelőre meg nem nevezett - öt versenyzőre és öt edzőre örökös eltiltást javasol.

photo_camera FABRICE COFFRINI / AFP

A bizottság állításai közül az egyik legsúlyosabb az, hogy az orosz kormány megfélemlítette a moszkvai laboratóriumot, amely Vitalij Mutko sportminiszter nyomására bizonyos doppingmintákat manipulált. A vádak szerint összesen 1417 bizonyíték erejű mintát semmisítettek meg szándékosan. 

A jelentés szerint a 2012-es londoni olimpiát gyakorlatilag szabotálták az oroszok, bár számos sportolójukat kellett volna doppinggyanú miatt eltiltani, az orosz szövetség nem tett semmit. 

Állításuk szerint semmi okuk nincs azt gondolni, hogy az atlétika lenne az egyetlen érintett sport az országban. (MTI, Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.