Soros György is ellenzi a kötelező menekültkvótákat

migráció
2015 november 09., 14:33
comments 280

„Ellenzem a kötelező kvótákat, mert nem működnek és ellentétben állnak az Európai Unió jogi kereteivel és a menekültekről szóló nemzetközi egyezményekkel. Sok olyan ország van az Európai Unióban, amelyek nem akarják önként elfogadni ezeket”

- mondta a magyar származású milliárdos a Wall Street Journalnak Isztambulban, ahol az Open Society Foundations helyi képviselőivel és a török hatóságokkal tárgyalt a menekültválságról.

Elmondta, hogy jelenleg olyan pánik alakult ki a menekültválság miatt, ami egyaránt érinti a menedékkérőket, a lakosságot és a hivatalos szerveket is. Ezt a helyzetet pedig nagyon károsnak tartja.

Beszélgetés Soros Györggyel 2013-ban a CEU-n
photo_camera

Szerinte sokkal olcsóbb és hatékonyabb megoldás lenne a mostani „rendezetlen rohamnál”, ha a menekültek Törökországban várakoznának tovább. Szerinte ez a roham rengeteg kárt okoz a menedékkérőknek, szóval ezt a helyzetet kellene rendeznie egy az Európai Unió és Törökország közötti megállapodásnak. 

Hozzátette, hogy a menekülttáborok fenntartásáért anyagilag is kompenzálni kell Törökországot.

Az erre fordított összegeket pedig a korábbiakhoz képest növelni kell, mivel magukba kell foglaniuk a gyerekek oktatásának költségeit is, amivel felkészítik őket arra az időszakra, mikor befogadják őket Európában. Szerinte ennek költsége fejenként 5000 euró lehet. Hozzátette, hogy erről ugyanúgy meg kell állapodni a többi frontállammal, így Libanonnal és Jordániával is.

Soros elmondta, hogy az Európa egymilliónál nehezen tudna több menekültet befogadni, mert szerinte ez csak önkéntes alapon tud működni. Ezért ellenzi a kötelező kvótákat is.

Arra a kérdésre, hogy a személye körüli ellentmondások akadályozzák-e az Open Society Foundations menekültekkel kapcsolatos munkáját, Soros Magyarországot hozta fel példának. Elmondta, hogy az ő és az Alapítvány elvelit, nem fogadják el általánosan mindenhol, sokan szemben állnak velük. Ők mégis kiállnak ezekért az elvekért. 

Hozzátette, hogy ez különösen igaz Magyarországra, ahol az általuk képviselt felfogás közvetlenül szemben áll azzal, amit, a miniszterelnök, Orbán Viktor képvisel, aki jelenleg is részt vesz a nézetei elleni támadásokban. 

Visszautasította azokat a vádakatis, melyek szerint ő is támogatta volna a 2013-as kormányellenes tüntetéseket Törökországban.

Soros szerint a vezetők még jöttek rá, hogy milyen költségekkel jár a menekültügy kezelése. Sorosék becslései szerint ez akár az évi 10 milliárd eurót is elérheti. Erre azonban mások még nem jöttek rá, mert szerinte nem tudják honnan teremtenék elő az ehhez szükséges pénzt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.