Orvosai nem bíznak Helmut Schmidt felépülésében

külföld
2015 november 10., 10:22
comments 51

Kezelőorvosa már nem bízik Helmut Schmidt, Németország egykori kancellárának felépülésében. A Hamburger Abendblattnak nyilatkozó orvos, Heiner Greten szerint Schmidt állapota vasárnap este óta "folyamatosan, drámai mértékben" romlik.

Helmut Schmidt dohányzik. Fotó: Daniel Bockwoldt/dpa
photo_camera Helmut Schmidt dohányzik. Fotó: Daniel Bockwoldt/dpa

Schmidt szeptember elején érelzáródás miatt kórházba került, jobb lábából vérrögöt távolítottak el. Lábának vérellátása nem állt helyre, utókezelésre szorult, az utóbbi napokban pedig ismeretlen eredetű fertőzést mutattak ki nála. Orvosa szerint szervezetének ellenálló képessége igen csekély, felgyógyulására nem lehet számítani.

Schmidt 1974-től 1982-ig volt a Német Szövetségi Köztársaság kancellárja, de 1987-ig parlamenti képviselőként a politika első vonalában maradt. A higgadt és megállapodásra törekvő, de következetes szociáldemokrata politika megtestesítőjeként tartják számon. Egyik sokat idézett mondása, hogy "akinek víziói vannak, menjen orvoshoz". Nevezték már a kompromisszumok mesterének és minden európai viták közvetítőjének is.

Schmidt öregkorában is aktív maradt, bár legutóbb akkor szerepelt sokat a világsajtóban, amikor a hírre, hogy az EU-ban betilthatják kedvelt mentolos cigarettáját, fogta magát, és több ezer dobozzal bevásárolt. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.