Veszélybe kerültek Obama rendeletei, amikkel 5 millió bevándorló kitoloncolását akadályozta

külföld
2015 november 10., 17:30
comments 63

Az amerikai kormány a Legfelső Bírósághoz fordul, mert egy szövetségi fellebbviteli bíróság olyan ítéletet hozott, ami szerint egy texasi bíró jogszerűen járt el, mikor felfüggesztette Obama néhány rendeletének végrehajtását. Ezek az elnöki rendeletek nagyjából ötmillió illegális bevándorlót kémélnek meg a kitoloncolástól. A gond azonban az velük, hogy azokat a demokrata elnök a republikánus többségű kongresszus megkerülésével hozta meg.

Az Egyesült Államokban jelenleg a legtöbb becslés szerint kb. 11 millió bevándorló tartózkodik illegálisan. Főszabály szerint őket ki kellene toloncolni, de Obama szeretett volna elfogadtatni egy bevándorlásügyi reformot, aminek az lenne a lényege, hogy a bűnözőket és a súlyos törvénysértőket kitoloncolják ugyan, de azoknak, akiknek az Egyesült Államokhoz való  kötődése hosszú időre nyúlik vissza, és akik amerikai állampolgárságú gyermekeket nevelnek, nem kellene elmenniük.


A texasi bíró ezeknek a rendelteknek az alkalmazását függesztette fel, hogy újra felgyorsulhasson a kitoloncolás. A bíró határozatát több republikánus politikus üdvözölte, és éltették a szövetségi fellebbviteli bíróság döntését is, ami helyben hagyta a texasi bíró eljárását.

A Legfelső Bíróság jövő nyáron hozhat ítéletet az ügyben. Ez lehet az utolsó esély Barack Obama számára, hogy reformelképzeléseit még az elnöksége alatt megvalósulni lássa. Obama rendeleteit azonban nemcsak a texasi bíró, hanem az amerikai államszövetség 26 tagállama is megtámadta.

Az elnök szerint igazságosabb és méltányosabb bevándorlási rendszer kellene az Egyesült Államoknak. Ennek keretében Obama rendelettel erősítette meg a határőrizetet, de egyúttal megkönnyítette volna a szakképzett és diplomás bevándorlók és vállalkozók Egyesült Államokban maradását is.

Obama azt mondta, hogy az érvényes iratokkal nem rendelkező bevándorlók megsértették a bevándorlási törvényeket, ezért felelősségre kell vonni őket, különösen azokat, akik veszélyeztetik a nemzet- vagy a közbiztonságot, de az elnök szavai szerint

„a bűnözőket és nem a családokat kell kitoloncolni”.

Az elnök elképzelése szerint azok az illegálisan az országban tartózkodó bevándorlók, akik már több mint öt éve tartózkodnak az Egyesült Államokban, és akiknek gyerekei amerikai állampolgárok vagy legálisan letelepedtek az országban, ha nyilvántartásba vetetik magukat és átesnek a bűnügyi átvilágításon, na meg rendesen befizetik az adót, ideiglenes tartózkodási engedélyért folyamodhatnak, és nem kell tartaniuk a kitoloncolástól.

Ez az egyezség azonban nem vonatkozik azokra, akik csak nemrégen érkeztek az országba, vagy akik ezzel illegális módon a jövőben fognak megpróbálkozni.

Obama intézkedései nem biztosítanak sem állampolgárságot, sem hosszú idejű tartózkodási engedélyt, sem pedig az állampolgárokat megillető kedvezményeket, hiszen ezekben a kérdésekben a kongresszus az illetékes.

„Mindössze  annyit mondunk, hogy nem fogjuk önöket kitoloncolni.”

Barack Obama álláspontja szerint a tömeges amnesztia igazságtalan lenne, a tömeges kitoloncolás pedig nem reális. Szerinte az amerikai a bevándorlók nemzete és az is marad.

Obama abban is bátorította a kongresszust, hogy ha kétségbe vonja intézkedéseinek bölcsességét, akkor alkosson törvényt a bevándorlásról, mert csak a törvényhozás tudja bevégezni ezt a munkát. Obama jogszerűnek nevezte saját rendeleteit, hiszen az elmúlt fél évszázad során pártállásától függetlenül minden elnök élt a jogkörével, hogy lépjen a bevándorlás ügyében. (MTI, Daily Beast)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.