128 halott, 80 súlyos sérült a hat helyszínen párhuzamosan elkövetett támadásokban

külföld
2015 november 14., 06:05
comments 2440

A francia hatóságok legfrissebb összesítése szerint legalább 128 halottja volt a péntek esti, összehangolt párizsi merényletsorozatnak:

  • a Bataclan koncertteremben 87-en vesztették életüket;
  • a Rue de Charonne-on elkövetett támadásban 18-an;
  • a Rue Alibert-en 14-en;
  • a Rue de la fontaine au roi-n 5-en;
  • a Stade de France-nál a párizsi ügyész, Francois Molins szerint „néhányan”, minden bizonnyal 3-an – ez esetben nem tisztázott, hogy a legalább két öngyilkos merénylőt is a halottak közé számolták-e;
  • a Boulvard Voltaire-en 1 halálos áldozat volt.
Fotó: MTI/AP/Jacques Brinon
photo_camera Fotó: MTI/AP/Jacques Brinon

A terroristák közül a hatóságok szerint nyolc vesztette életét, heten felrobbantották magukat. Elsőként a Stade de France két bejáratánál és egy közeli McDonaldsnál történt robbantások híre jutott el a hatóságokhoz – a robbanásokat először a stadionban petárdázásnak hitték, a francia-német barátságos meccset, amit a francia elnök, Francois Hollande a német külügyminiszterrel együtt nézett, félbe sem szakították (2-0-ra nyertek a hazaiak a világbajnok ellen).

A stadionon kívül két étteremnél és más belvárosi helyszíneken is támadásokat követtek el, de a legtragikusabb események a Bataclan koncertteremben bontakoztak ki. Itt az Eagles of Death Metal nevű zenekar koncertjére tört be négy fegyveres, akik a hírek szerint szisztematikusan kezdték mészárolni az embereket, majd a rendőrség rohama után hárman fel is robbantották magukat.

Az éjjel még száznál is több áldozatról érkeztek hírek csak a koncerthelyszínről, a hatóságok reggeli összegzése itt 87-en vesztették életüket.

A támadások után Hollande elnök minden korábbinál elszántabban nyilatkozott a terrorizmus elleni fellépésről:

„Könyörtelen háborút indítunk. Ha a terroristák ilyen attrocitásokra képesek, akkor biztosaknak kell lenniük benne, hogy egy elszánt Franciaországgal, egy egységes Franciaországgal, egy összefogó Franciaországgal szállnak szembe, amit nem lehet megingatni, még ha ma végtelen fájdalmunkat is kell kifejezzük” - mondta.

Az amerikai elnök, Barack Obama támogatásáról biztosította a NATO-szövetségesét – az Egyesült Államok 2001-ben a szeptember 11-i terrortámadások után az észak-atlanti szerződés közös védelmet garantáló cikkelyére hivatkozva kérte a NATO segítségét, ezt most a franciák is megtehetik, ha külső támadásnak minősíti a történteket. A terrorakciót az iráni elnök, Haszán Rouhani is elítélte, „emberiség elleni bűnnek” nevezte.

Magukról a támadókról egyelőre semmit sem tudni. A Bataclan koncertteremben gépfegyverekkel mészárló terroristák állítólag „Ezt Szíriáért” kiáltásokkal gyilkoltak. Személyazonosságuk, születési helyük, állampolgárságuk, de még csak származásuk sem ismert. (Via Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.