Hollande: Franciaország mostantól az Iszlám Állam elpusztításáért harcol

külföld
2015 november 16., 16:26
comments 481

Francois Hollande francia elnök hétfőn az ENSZ Biztonsági Tanácsának összehívását kérte, hogy közös fellépésről határozhassanak a terrorizmus ellen. Hollande arról is beszélt, hogy Barack Obamával és Vlagyimir Putyinnal is találkozott.

A francia elnök szerint hazája mostantól nem az Iszlám Állam megállításáért, hanem "annak elpusztításáért" harcol.

Hollande visszautasította azt a feltételezést, hogy Franciaország és szövetségesei civilizációs harcban állnak, mivel "a gyilkosoknak nincs olyanja".

Az eredetileg tervezett 12 nappal szemben a franciaországi rendkívüli állapotot három hónapra hosszabbítják meg, hogy a francia fegyveres erőknek több ideje legyen a tettesek felkutatására és további terroristagyanús személye elfogására.

Hollande azt is bejelentette, hogy Franciaország követeli az EU külső határainak azonnali, összehangolt és szigorú ellenőrzését, különben a franciák kénytelenek leszne megvédeni saját határaikat, ez pedig az Unió végét jelenthetné.

A francia elnök alkotmánymódosítást is kezdeményezne, hogy a terroristagyanús kettős állampolgárokat meg lehessen fosztani francia állampolgárságuktól, és ki lehessen őket utasítani az országból. Beszéde végén pedig azt üzente, hogy:

"A barbárok nem akadályozhatják meg, hogy úgy éljünk, ahogy élni szeretnénk. Hogy teljes életet élhessönk. A terrorizmus soha nem pusztíthatja el a Köztársaságot, mert a Köztársaság fogja elpusztítani a terrorizmust"

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.